Harran Ovası giderek betonlaşıyor

Tarım havzası olarak bilinen Riha verimli topraklarını kaybediyor. Tarım politikalarını değerlendiren Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Harran Ovası’nda 50 bin dekarlık tarım alanının betonlaştığı bilgisini verdi

Tarım havzası olarak bilinen ve Türkiye’deki tarım alanlarına oranla yüzde 36, GAP Bölgesi’ndeki tarım alanlarına oranla yüzde 43 daha avantajlı toprağa sahip Riha (Urfa) yanlış politikaların kurbanı. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, sorunların başında tarım arazilerinin yapılaşmaya açılmasını gösterdi.

12harran1Tarım topraklarına yakın alanlarda marn ve benzeri ocakların yapılması ve bir daha geri dönüşü olmayacak şekilde betonlaşmaya izin verilmesinin bölgede yetişen ürünlerin verimini düşürdüğünü kaydeden Öztürkmen, “Tarım ürünlerinin yaygın olduğu alanlarda taş ocaklarının kesinlikle tarım alanlarından uzak olması gerekiyor. Bu ocaklar tarımı etkiliyor. Karaköprü ilçesinde mera niteliğindeki alanda marn ocağının olması, fıstık ağaçlarına büyük zarar verecektir. Bu fıstık bahçelerinde döllenmeye zarar verir ve ürünlerde düşüş görülür. Toz ve kirlilik ürünlerde çok büyük verim düşüşüne neden olacak” dedi.

Tarım yok oluyor

Harran Ovası’nda son yıllarda 50 bin dekar alanın betonlaştığının bilgisini veren Öztürkmen, “Bu betonlaşmayı bir an önce durdurmalıyız. Bizim gelecekte çocuklarımızın tarım arazisine ihtiyacı olacak. Dağa taşa ev yapabiliriz ama tarımı her yerde yapamıyoruz. Bana göre Urfa’da en büyük sorun tarım arazilerinin iyi korunmaması” diye konuştu.

Türkiye pamuğunun yüzde 64’ünün, buğdayın yüzde 12’sinin, mercimeğin yüzde 36’sının, fıstığın yüzde 34’ünün Riha’da üretildiğini vurgulayan Öztürkmen, “Tohumda da dışarıya bağımlılığımız var. Gübre hammaddesinin dışarıdan gelmesi, dolar ve euro endeksli olması, maliyeti artırıyor. Bizim ülkeden daha küçük ülkelerden tohum ithalatı yapmaktayız. Almanya, Hollanda ve İsrail gibi ülkelerden tohum almaktayız” dedi.

Ziraatçı Öztürkmen, şunları söyledi: “Yine bölgedeki tarım sorunlarından biri, yerel ürünler seçmemiz. Çilek, domates gibi yeni ürünler yetiştirilebilir. Toprağın yapısına göre ürünler seçilmeli ve ürünlerde zenginlik sağlanmalı. Bu denli büyük tarım topraklarına sahip bir ilin tarımda geliri 6,1 milyon TL. Ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bu gelirin daha fazla olması lazım.”

RIHA

EN SON EKLENENLER