Havran ve Kadıncık hastalık saçıyor

Balıkkesir’de Havran ve Kadıncık derelerinden alınan örneklerde sıfır çıkması gereken koliform bakteri seviyesi 11 olarak çıkarken; bakteri değeri nedeniyle bölgede tifo, dizanteri, kolera, çocuk felci ve hepatit hastalıkları kol geziyor

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde bulunan Havran ve Kadıncık derelerine akıtılan kanalizasyon suları, yöre halkının sağlığını tehdit ediyor. Yaz aylarında ortalama 20 bin kişinin kaldığı Orjan, İmko, Denetko ve Haberkent sitelerinin hemen yanından geçen dereler, her yıl ortalama 1 milyon kişinin kullandığı Ege Denizi üzerinde bulunan Orjan Sahili’ne dökülüyor. Derelere, ilçenin kanalizasyon sularının yanı sıra sanayi, hayvansal ve evsel atıklar da akıtılıyor. Derenin döküldüğü Orjan Sahili’nden alınan numuneler sonucunda gıda ve suların kirlilik oranını gösteren koliform bakteri testinden de geçemeyen dere sularındaki koliform bakteri seviyesi, sıfır olması gerekirken, 11 olarak gerçekleşti. ÇEVMER Ölçüm Analiz Laboratuvarı’nda yaptırılan test sonucunda, 11 seviyesinde çıkan koliform bakteri değeri nedeniyle bölgede tifo, dizanteri, kolera, çocuk felci ve hepatit hastalıkları kol geziyor. Yine testin dereden değil de deniz suyuna karıştığı Orjan Sahili’nde yapılmasına rağmen bu kadar yüksek olması tehlikenin boyutlarını da gözler önüne seriyor. Lağım akan derenin kilometrelerce mesafeden hissedildiği derede yaşamak zorunda olan kaplumbağa ve balıklar, kirlilikten kaynaklı her gün kıyıya vuruyor. Yine derelerinin bazı noktalarında içme ve sulama sularına karıştığı iddiası ise halkı daha da tedirgin etmiş durumda.

Derenin temizlenmesi için başvurmadıkları resmi kuru kalmadığını belirten Orjan Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Baltacı, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) ve belediyenin birbirlerini suçlamakla yetindiğini belirtti. Havran Çayı’na belediye atığı döküldüğünü vurgulayan Baltacı şunları söyledi: “Havran Çayı’na dökülen bir sürü belediye atığı var. Belediyenin kanalizasyonu var. Çay boyunca büyük köyler var onların kanalizasyonları bağlı. Burada at çiftliği var, bunların atıkları gece çaya salınıyor ve kokudan geçilmiyor. DSİ’ye gittik, eleman da geldi; ama hiçbir suretle üzerine eğilmedi. Belediye olarak bir şey yapamayacaklarını söylüyorlar ama söyledikleri doğru değil.”

‘Balıklar kirlilikten ölüyor’

Dere yatağına yakın yaşayan insanların hastalıklarla mücadele etmek zorunda kaldığını belirten Orjan Sitesi sakini Gülbeyaz Alptekin de, “Çocuklarımız deniz kirliliğinden her gün hastalanıyor. Resmen denizin üstünde hayvan, insan pisliği var. Bu kadar vergi ödediğimiz yerde bu şekilde bu rezillikte yaşamak bize hak değil. Evlerimizde bile oturamıyoruz. Balıklarımız, kaplumbağalarımız kirlilikten öldüler. Her gün denizin kenarından topluyoruz, toprağa gömüyoruz. Hayvanlar yaşayamıyor, insanlar nasıl yaşayacak bilemiyorum” dedi.

BALIKKESİR/dihaber

EN SON EKLENENLER