Hedefleri kooperatif kurmak

Hakkari’de 9 dikiş makinesinin konulduğu küçük bir atölyede rengarenk kiras-fistanları üreten 6 kadın, ileride kendi marka ve modellerini üretebilecekleri kadın kooperatifleri kurmayı hedefliyor.

Hakkari’nin Gazi mahallesinde yaşayan 6 kadın, açtıkları 85 metrekarelik atölyede, bölge kadınlarının vazgeçilmezi olan kiras-fistan üretiyor. 9 dikiş makinesinin konulduğu bu küçük atölyede rengarenk kumaşları kesip biçen kadınlar, isteğe göre her modelden kiras-fistan dikiyor. Şimdilik sadece sipariş üzerine çalışan kadınlar, kendi marka ve modellerini üretebilecekleri kadın kooperatifleri kurmayı hedefliyor.

Aile ekonomisine katkı sağlamak için yola koyulan bu kadınlardan Yıldız Acar, daha önce terzilik alanında usta öğreticilik yapan Sadet Armut ve Şengül Armut ile bu kararı aldıklarını dile getirdi. Ardından terzilik konusunda deneyimi olan ve çalışmak isteyen Emine Armut, Sabahat Çallı ve Sinem Duran ile görüştüklerini belirten Yıldız, atölyeyi ortak bir kararla açmaya karar verdiklerini söyledi.

ŞİMDİLİK SİPARİŞ ÜZERİ ÇALIŞIYORLAR

Mahallede kiraladıkları bir dükkana evlerinde olan veya tanıdıklarında bulunup da kullanılmayan 9 dikiş makinesini koyduklarını söyleyen Acar, “Bizler Hakkari’de yaşayan kadınlar olarak hem kentimizin kültürünün tanıtılmasına, hem de aile ekonomisine katkı amaçlı böyle bir işe giriştik. Şimdilik gelen siparişleri evlerimizden getirdiğimiz 9 makine ile yapıyoruz. Ancak iş yerimizi büyütmek için daha fazla çalışacağız” dedi.

‘KADIN İSTERSE BAŞARIR’

Bir yaşındaki bebeğiyle her gün atölyeye gelen Acar, “Bir bebek ile çok zor oluyor ama kadın isterse başarır. Her sabah evlerimizdeki işleri yaptıktan sonra haftanın 6 günü saat 09.00’da işe gelir, akşam saat 18.00’e kadar çalışıyoruz” diye konuştu.

‘HEDEFİMİZ BÜYÜMEK’

Hedeflerinin daha çok kadına ulaşarak işlerini büyütmek olduğunu dile getiren Acar, “Buradaki en büyük hedefimiz kadının kendi ayaklarının üzerinde durmasını sağlamak. Bizler hiçbir kadının erkeklere muhtaç olmasını ve erkeklere bağımlı bir yaşam sürdürmesini istemiyoruz. Kadın üretime katılabilir ve kendi ihtiyaçlarını kendisi karşılayabilir. Şimdilik ekonomik olarak çok güçlü olmadığımızdan üretim amaçlı kumaş alamıyoruz. Sadece gelen müşterilerin siparişlerini yetiştiriyoruz. Ancak önümüzdeki dönemde elde edeceğimiz kazanç ile kendi marka ve modellerimizi yaratmak için de planlamalarımız var. Şu anda arkadaşlarımızın zaruri ihtiyaçları dışında gelirimizi toplayıp daha büyük bir adım atmak için çalışıyoruz” ifadesinde bulundu.

‘HER MODELDEN DİKİYORUZ’

Kadınlardan Sadet Armut ise her modeli diktiklerini dile getirerek, “Kendi ayaklarımızın üzerinde durmak istiyoruz. Hedefimiz bu alanda bir kadın kooperatifine doğru gitmektir. Onun için çalışıyoruz. Şu ana kadar her hangi bir firma ile anlaşmış değiliz. Önce önümüzü görmek istiyoruz. Burada her kadına hitap edecek her modeli yapabilecek durumdayız” dedi.

EN SON EKLENENLER