Helsinki’de polis çevrecilere saldırdı: 51 gözaltı

Çevre aktivistlerinin doğanın korunması ve iklim değişikliğine karşı önlem alınması talebiyle Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de Cumartesi günü düzenledikleri gösteri polisin saldırısına uğradı. Göstericilere biber gazıyla saldıran polis, gözaltına aldığı 51 çevreciyi ifadelerini aldıktan sonra serbest bıraktı.

Aralarında Greenpeace, Fridays for Future ve Extinction Rebellion’un da yer aldığı çevre örgütleri, çevre konusunda duyarlılığı artırmak ve iklim değişikliklerinin yol açtığı ve açacağı tehlikelere dikkat çekmek için İskandinavya’nın büyük kentlerinde eylemler yapıyor.

İsveç’te Preem petrol tekeline ait rafinerinin büyütülme girişimine karşı sivil itaatsizlik eylemleri gerçekleştiren çevre aktivistleri, şirkete geri adım attırarak büyük bir zafer kazandı.

Ancak İsveç’in en büyük petrol tekeline geri adım attırmak hiç de kolay olmadı. Çevre aktivistleri, Ağustos ayı sonunda başlattıkları kampanya sırasında yollara barikat kurdu, vinçlere çıkarak tankerlerin Preem’in rafinerisine yanaşmasına izin vermedi. İsveç Polisi, eylemcilere şiddet uygulama yerine müdahalede bulunarak cadde ve vinçlerden uzaklaştırmayı tercih etti.

DANİMARKA’DA ÇEVRECİLER İŞGALİ SÜRDÜRÜYOR

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da da benzeri gelişmeler yaşanıyor. Çevreciler, 29 Eylül Salı günü Kopenhag’da hükümetin iklim politikasını protesto etmek için işgal eylemi başlattı.

Yazılı bir açıklama yapan Fridays for Future, genç aktivistlerin Christianborg Slottstorg Meydanı’nda bir hafta sürecek iklim ve gençlik isyanı eylemini başlattıklarını ve meydanı işgal ettiklerini duyurdu.

Açıklamada işgal eyleminin Başbakan Mette Frederiksen ve hükümetin iklim politikasına yönelik bir protesto olduğu ve gençliğin bunu hiçbir biçimde kabul etmeyeceği belirtildi. Frederiksen, geçtiğimiz hafta düzenlenen Green Business Forum’da yaptığı konuşmada 2030 yılına kadar karbondioksit salımının yüzde 70 oranında azaltılmasının mümkün olmayacağını ima eden bir konuşma yapmıştı.

Gençlerin başlattığı işgalin parlamentonun açılacağı 6 Ekim gününe kadar devam edeceği ve bu süre içinde koronavirüsü de göz önüne alınarak eylem ve etkinlikleri sorumluca yapılacağı belirtildi. Danimarka polisi, meydanı işgal eden çevreci gençlere müdahale etmedi.

HALK, POLİTİKACI VE UZMANLAR POLİSE TEPKİLİ

Finlandiya polisi ise barışcıl bir gösteri örgütleyen çoğunluğu genç çevre aktivistlerine saldırmayı tercih etti.

Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) adlı çevre örgütü Helsinki il merkezinde gösteri yapmak için polisten izin aldı. Aktivistler, Kajsaniemigatan ve Uniongatan caddelerini bloke ederek taşıtların girmesini engelledi.

Haber ajansları ve gazetelerde yer alan haberlere göre polis, kendilerini bir birine zincirleyerek caddede barikat kuran eylemcilerden caddeyi boşaltmalarını istedi. Çevrecilerin eylemlerini sürdürmeleri üzerine biber gazıyla saldırarak 51 eylemciyi gözaltına aldı.

Polisin sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştiren ve şiddete başvurmayan çevre aktivistlerine saldırmasına halk, politikacılar ve uzmanlar tepki gösterdi. Pek çok politikacı sosyal medya hesaplarından polisin barışçıl bir saldırısının kendilerini şaşırttığını belirtirken, Çevre Partili İçişleri Bakanı Maria Ohisalo, polisin göstericilere şiddet uygulamasına tepki gösterdi. Ohisalo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şiddetin her zaman başvurulacak son yol olduğunu ve şiddetin kullanılması için temel nedenler bulunması gerektiğini söyledi.

Helsinki polisi ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada göstericileri dağıtabilmek için biber gazı kullanmak zorunda kaldığını ve göstericilerin polisin dağılma istemine uymadıklarını belirterek çevrecilere yönelik şiddeti savundu.

POLİS ORANTISIZ GÜÇ KULLANDI

Politikacıların yanı sıra aydın ve uzmanlar da polisin göstericilere şiddet uygulamasına tepkili. Doktorasında polisin uyguladığı şiddeti ele alan Helsinki Üniversitesi Hukuk Doktoru Henri Rikander, Finlandiya polisinin daha önce benzeri durumlarda takındığı tutumdan daha farklı davrandığını söyledi.

Polisin göstericilere biber gazı kullanmasının orantısız güç kullanımı olduğu değerlendirmesini yapan Rikander, polisin pasif gösteri yapan kişileri taşıyarak uzaklaştırması gerekirken biber gazı kullanmasına tepki gösterdi.

Polisin sokata oturan insanlara biber gazı kullanmasının eleştirilmesi gerektiğini söyledi ve gösteri yapma hakkının savunulmasının önemine değindi.

İnsan Hakları Profesörü Martin Scheinin de, polisin göstericilere yönelik saldırısını eleştirdi. lltalethi gazetesine açıklama yapan Scheinin, duruma kıyasla fazla şiddet uyguladığını belirttikten sonra, “Doğrusu polisin göstericilerle teker teker konuşması ve onlardan uzaklaşmalarını istemesiydi” dedi.

Bu gerçekleşmediği takdirde polisin göstericileri teker teker polis araçlarına götürebileceğini söyleyen Scheinin, “Silah kullanmaya gerek yoktu” diyerek, polisin göstericilere biber gazıyla saldırmasını eleştirdi.

EN SON EKLENENLER