Hobi için başladı geçim kaynağı oldu

Yatağan köyünde 100 yıllık bir geçmişe sahip olan kemik tarak yapımını 23 yıldır evinin bahçesinde bulunan kilerde yapan Hasan Aydın, hobi için başladığı bu iş geçim kaynağı oldu.

Denizli’nin Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan köyünde 100 yıllık bir geçmişe sahip olan kemik tarak yapımını 23 yıldır icra eden Hasan Aydın (42), Ege’deki son kemik tarak üreticisi olma özelliğini taşıyor. Evinin bahçesinde bulunan kerpiçten yapılan yarı yıkık kileri kemik tarak için atölyeye çeviren Aydın, atölyesinde aynı zamanda bıçak ve kılıç üretimi yapıyor. Kemikten tarak yapımını kendi uğraşları sonucu öğrendiğini aktaran Aydın, “Hobi olarak başladığım kemik tarak üretimi meslek haline dönüştürdüm. Hobi için kerpiçten yapılmış yıkık atölyem şu an ekmek kapım oldu. Yatağan’da ise aktif halde üretim yapan tek kemik tarak üreticisi benim” dedi.

‘EN İYİSİ MANDA BOYNUZUNDAN ‘

Kemik tarak yapımı için koç, boğa ve keçi boynuzunu Sivas, Maraş ve Bitlis’ten, Manda boynuzunu Karadeniz Bölgesi’nden, bizon boynuzunu ise Afrika’dan temin ettiğini belirten Aydın, en iyi kemik tarağın ise manda boynuzundan yapıldığını vurguladı. Kemik tarak yapımı için özellikle hayvan kesilmediğine dikkat çeken Aydın, “Bir boynuz için kalkıp bir hayvanı vurmuyoruz. Biz kurbanlarda ve mezbahalardan kesilen hayvanların boynuzlarını toplayıp değerlendiriyoruz” diye konuştu.

‘AŞIRI SICAK VE SUDAN KORUNMASI LAZIM!’

Bir boynuz en az 1 yıl bekletildikten sonra kullanılması gerektiğini ifade eden Aydın, boynuzun 1 yıllık kuruma aşamasından sonra kireçlediklerini ardından ısıtarak boynuzun içindeki sinirleri öldürdüklerini söyledi. Son olarak boynuzların preslendiğini aktaran Aydın, “1 yıl bekletmezsek boynuzdaki sinirler ölmez. Ama aşırı sıcak ve aşırı suyu görürse bu sinirler tekrardan harekete geçer. Sinirleri tamamen öldüremezsin, öldürdüğün zaman gofret gibi kırılır” dedi. Kemik tarağın saç taramayla kırılmayacağını, yıpranmayacağını belirten Aydın, bir kemik tarağın en az 50 yıl rahat bir şekilde kullanılabileceğini kaydetti.

‘SAĞLIK YÖNÜ İSE TARTIŞILMAZ’

Plastik tarağın saçtaki elektriklenmeyi çoğalttığını vurgulayan Aydın, saçta kırılma ve dökülmeye yol açtığını söyledi. Kemik tarağın ise saçtaki elektriklenmeyi önlediğini dile getiren Aydın, “Saçların kırılmasını ve yağlanmasını önler. Saçların parlak görünmesini sağlar. Tararken masaj yaptığı için kafadaki kan dolaşımını hızlandırarak rahatlatır. Bunu bir kaç kullanımdan sonra fark etmeye başlarsınız. Sağlık yönü plastik tarağa nazaran tartışılmaz bile” dedi.

‘KENDİ ÇOCUKLARIMI ÇIRAK OLARAK YETİŞTİRİYORUM’

Yatağan’da 30 yıl öncesinde 60 ustanın sadece manda boynuzundan kemik tarak üretimi yaptığını hatırlatan Aydın, plastik tarak çıktıktan sonra kemik tarak üretiminin ikinci plana atıldığını, bundan dolayı da ustaların kemik tarak üretiminden vazgeçtiğini söyledi. Türkiye’de toplam 10 ustanın kaldığını üzülerek dile getiren Aydın, “100 yıllık bir geçmişe dayanan bu mesleğin ise yok olması çok üzücü” dedi. Yatağan’da gençlerin mesleğe karşı ilgisiz olduğunu vurgulayan Aydın, “Mesleğin kaybolmaması amacıyla kendi çocuklarımı çırak olarak yetiştiriyorum. Şu an 16 yaşındaki oğlum kendi başına tarak yapabilecek vaziyette, ileride başkasına aktarabilmesi için… Maddiyat pek önemli değil önemli olan bu mesleğin unutturulmaması” diye konuştu.

‘HALKIN YOĞUN İLGİSİNİ ŞİDDET OLAYLARI ETKİLEDİ’

Halkın ilgisinin kemik tarağa çok yoğun olduğunu ve talep gördüğünü ifade eden Aydın, Türkiye’de yaşanan şiddet olaylarından önce işlerinin çok güzel olduğunu söyledi. Ürün yetiştirmek için sürekli çalıştığını aktaran Aydın, “Gece gündüz çalışıp ürün yetiştirmeye çalışıyordum. Birçok yere yetişemiyordum. Son bir buçuk yıldır ise işlerimiz çok kötü. Canlı bombalardan dolayı insanlar etkinliklere gelmiyor. Birçok etkinlik iptal olmuş durumda, bunlar da bizim işimizi etkiliyor” dedi.

‘DEVLETİN SÖZDE DESTEĞİ VAR’

Hem üretim hem satışı kendi yaptıklarından dolayı geçimini sağlayabildiklerini belirten Aydın, toptancılara mal verdiklerinde zarar ettiklerini, bundan dolayı toptancılara mal vermedikleri satış yapabilmeleri için ise geniş bir pazara ihtiyaç olduğunu söyledi. Resmiyette devlet desteğinin olduğunu belirten Aydın, “Faaliyete geçtiğimizde ise birçok noktada önümüzü tıkıyorlar. Bakanlık bir engel koyuyorsa, o Denizli’ye gelene kadar 10 engele dönüşüyor. Destek alabilmek için bir evrakla başladım şuan bir dosya oldu. Hala aynı yerde saydığımdan bıraktım. Devlet desteği sözde var” dedi.

Gökhan Öner – dihaber

EN SON EKLENENLER