İSKİ’nin pembe hayalleri!

Orman ve Su işleri Bakanı Eroğlu, geçtiğimiz yıllarda Alibeyköy Barajının ‘kıymeti harbiyesi’ yok vurgusuyla, su havzalarının rantsal imara açılacağını söylemiş ve Melen’den getirilecek suya atıfta bulunmuştu. İSKİ Müdürü Fatih Turan da aynı eksende konuşmasını yaparken, Melen’in İstanbul’un sigortası olduğunu söyledi

İstanbul’da su havzalarının kirlenmesi, imara kurban edilmesi ve Kanal İstanbul gibi projelerle yok edilmesi süreçleri yaşanıyor. Bu gerçekler günyüzünde dururken, İSKİ başarılarıyla övünmekten geri durmuyor. İSKİ nedense yok olan içme ve kullanma suyu barajlarına ve havzalarına değinmeden Orman ve Su İşleri Bakanlığı gibi marifetlerini sılaralayabiliyor. Geçtiğimiz günlerde İSKİ Genel Kurulu’nda konuşan Genel Müdür Fatih Turan, “Biz bugün İSKİ olarak, yatırımlarımızda, su ve atıksu alanında öncülük edecek, Türk mühendisliği ile hayata geçecek yerli ve milli teknolojiyi birinci sıraya koyuyoruz” sözleriyle sadece Türkiye’de değil, dünyadaki diğer su idarelerinede ilham verdiklerini ifade etti.

Taşıma suyla değirmen döndürüyorlar

Orman ve Su işleri Bakanı geçtiğimiz yıllarda Alibeyköy Barajı’nın ‘kıymeti harbiyesi’ yok vurgusuyla, su havzalarının rantsal imara açılacağının işaretlerini vermişti. Bu belirlemeyi yaparken Melen’den getirilecek suya atıfta bulunmuştu. İSKi müdürü Fatih Turan da aynı eksende konuşmasını yaparken, Melen’in İstanbul’un sigortası olduğunu söyledi. Sözleri içinde Sazlıgölü’ne hiçbir vurgu yapmaması, Küçükçekmece Gölü’nü seyirlik bir alan olarak tarif etmesi dikkat çekiciydi. İstanbul’un su sorununun olmadığını belirtirken, Bulgaristan sınırındaki yazları iyice azalan Rezve Deresi’nin sularını da Istranca sularını topladıkları barajlara taşıyarak, oradan İstanbul’a 4 metre çapında borularla taşıyacaklarını açıkladı. Terkos Gölü’nden İkitelli’ye 2.5 metre çapında boru döşeneceğini vurgularken, pek utangaç olduğu gözlendi. Kanal İstanbul ile Küçükçekmece, Sazlıgöl ve Terkos’un yok edildiğini bilen bir yerden konuştuğu ve bu yok oluşa Melen ve Istranca ile Rezve’nin cevap vereceğine değinirken, Kanal İstanbul çevresine inşa etmeyi planladıkları 7.5 milyonluk nüfus için hangi suları kullanacaklarına yönelik bir açıklama yapmadığı görüldü.

Büyükçekmece ve Terkos enerji merkezi

Müdür Turan, Büyükçekmece Gölü üzerine yüzer güneş enerjisi panelleri yerleştirdiklerini ve hizmete aldıklarını belirtirken, Terkos Gölü mutlak koruma alanı içerisinde 25 MW’lık rüzgâr tarlası için model çalışmaları yaptıklarını ve türbinlerin yerlerini belirlediklerini söyledi. Ayrıca Melen Hattı üzerinde rüzgâr ve güneş enerjisi potansiyellerini belirlemek için ölçüm istasyonları kurduklarını ve ölçümler neticesine göre 2018 yılında kurulum planladıklarını sözlerine ekledi. Taşıma suyla İstanbul’un su ihtiyacını karşılamaya çalışan anlayış mevcut tüm su varlığını rantsal faaliyetlere kurban ederken, İSKİ’nin özelleştirilmesine yönelik hazırlıklarını ne zaman açıklayacakları ise, merak konusu.

EN SON EKLENENLER