İznik Gölü ölüme mahkum ediliyor

İznik’in 14 kilometre kuzeyindeki Karadere üzerinde baraj inşa edilecek. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Karasu Deresi üzerine yapılacak İznik Barajı için, “Barajla İznik ilçesi ve yakın çevresinin 2070 yılına kadar içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla barajın dipsavağından 6,03 hektometreküp içme suyu sağlanacak ve 4 megavat kurulu güce sahip santral ile de 9,48 megavat saat enerji üretimi sağlanarak, ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlanacaktır” dedi.

HES’ler katliam aracına dönüştü!

Geçtiğimiz günlerde Sakarya Nehri’nde binlerce balık ölüsü nehir kenarlarına vurmuştu. Yapılan incelemede bu ölümlerin Sakarya Nehri üzerinde yapılan barajdan kaynaklandığı, baraj nedeniyle nehrin debisinin düştüğü ve sudaki oksijenin tükendiği bilgileri paylaşılmıştı. Karadeniz’de yapılan HES’ler nedeniyle derelerdeki suyun ya tamamen bittiği ya da çok düşük debilerle akarken suyun içinde ve çevresindeki yaşamın da hızla tükendiği, Rize Güneysu’daki HES’ten dolayı biliniyor. İznik Gölü’nü besleyen en önemli akarsu üzerine yapılacak olan HES’ten sonra İznik Gölü’nün hızla ölmeye başlayacağı ve içindeki yaşamın da tükeneceği ifade ediliyor.
Kocaeli’de kirlilikte sınır tanınmıyor

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde kurulacak tesis ile atık su arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarının bertaraf edilerek, elektrik üretileceği duyuruldu. Temiz enerji olarak iddia edilen yakma yönetiminin hiçbir biçimde temiz olamayacağı gibi atıkları İzmit’in yoğun hava kirliliğini daha da arttıracak. Hastalıkların nedeni olan bu atıklardan çıkacak gaz ve partiküllerle İzmitlilerin zehirleneceği bilinirken, atıkların yakılarak bertaraf edilmesi ve yenilenebilir enerji kapsamına alınıyor olması manidar bir durum. Kullar Mahallesi’nde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Kullar Atıksu Arıtma Tesisi ile diğer atıksu arıtma tesislerinden gelecek olan atıklar yakılacak. Proje alanında 2 adet akışkan yataklı reaktör kurulacağı ve her birinin günlük toplam 47,5 ton yakma kapasitesine sahip olacağı belirtiliyor. Üretilecek elektrik bir biyokütle (arıtma çamuru) bertarafı sonucu üretileceğinden, ‘yenilenebilir enerji’ kapsamında teşvikli fiyatlardan 10 yıl boyunca devlete satılacak.

EN SON EKLENENLER