‘Kadınlar, yeni bir sağlık anlayışı için öncü olmalı’

Qamişlo’da 30 Nisan tarihinde 350 delegenin katılımıyla düzenlenen Rojava Sağlık Eğitim Konferansı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede; “Demokratik ulus paradigması ile başlatılan demokratik ilköğretim süresinin tamamlanmasının ardından 18-32 yaş arası her kişinin sağlık eğitim hakkı vardır” denildi. Bildirgede, akademilerin bilgi üretiminde ve tekelleşen bilimsel kurumlara karşı alternatif olması gerektiği vurgulandı.

Anadilde eşit eğitim

“Eşit, parasız, anadilde evrensel ilkelere dayalı, demokratik” bir eğitim anlayışının yaşama geçirilmesi gerektiğinin altının çizildiği bildirgede şu ifadelere yer verildi; “Öğrencilerin gerekli yaşam koşullarının sağlanması ücretsiz ve karşılıksız olmalıdır. Sağlık eğitiminin tüm sürecinde sağlık öğrencileri edilgen bir konumda olmamalıdır. Hem var olan sağlık sisteminin sorunları, hem sağlık sisteminin sorunlarının eğitime yansımaları, hem de bizzat eğitim ile ilgili sorunların çözümünde de sağlık öğrencileri, kendi iradelerini ortaya koyarak, özgücünü kullanarak doğal sağlık hedefli sağlık eğitimin inşasında rol almalıdır.”

En az yarısı kadın olmalı

Kadınlara da vurgu yapılan sonuç bildirgesinde “Kadınlar, yeni bir sağlık anlayışı için öncü olma gücünü artık kendilerinde bulabilmektedir. Sağlık Akademilerine alınacak öğrenci sayısı ve akademi yönetimlerinin en az yarısı kadın olmalıdır” denildi.

ROJAVA

EN SON EKLENENLER