Kalaycılık mesleği teknolojiye direniyor

Kalaycı ustası Özcan Demir, dedesinin 1950’de yapmaya başladığı demlik, semaver, tencere, soba imalatı ve tamirini, elle çalışan aletlerle sürdürüyor. Demir, teknoloji geliştikçe insanların köreldiğini ve üretemez hale geldiğini söyleyen Demir; eskinin yerini alan teknolojiden yakındı

Mezopotamya Ajansı’nın verdiği habere göre,Van’da 1950’lerde dedesinin yaptığı kalaycılığı devralan Özcan Demir’in dükkanında adeta bir tarih yatıyor. Demir, 1900’lerde yapılan ve “Eski Van Evleri” olarak bilenen kerpiç bir evde, teknolojiye karşı elle çalıştırılan makinelerle direniyor. Dükkanda bulunan eski çömlek, kap, kaşık, semaver gibi aletler de görenleri maziye taşıyor. Dedesinden babasına, babasından ise kendisine geçen kalaycılık mesleğinin bir sonraki nesillere teknolojiye olan bağımlılıktan dolayı geçemeyeceğini dile getirdi.

Severek yapıyor işini

Çocukluğunda bu işe başladığını söyleyen Demir, “İlkokuldayken, okuldan çıktıktan sonra babamın yanına gelirdim. O zamanlar babamın işlerinden geriye kalanları yapmaya başladım. Bu işi sevdim ve yaptım. Bir işi sevmediğin zaman zaten yapamazsın. Şimdiki gençler işe daha çok para kazanma arzusuyla bakıyor. Parayı düşünmemek lazım, önce o işi sevmek gerekiyor” diye ifade etti. Dedesinin tunç semaver ve kalaycılık yaptığını ifade eden Demir, “Bunların tamiri değil, imalatını yapardı. Oldukça zor ve zahmetli bir işti. Daha sonra babam, dedemin yanında yetişip kalaycılığa başladı.

Eskinin tadı kalmadı

Bakır kapların içinde yapılan yemeklerin daha lezzetli olduğunu hatırlatan Demir, “O dönem toprak çömlekler ve bakır kaplar vardı şimdi ise çelik kaplar var. Yeni çıkan kapların hiçbiri eski yemeklerin tadını vermiyor. Bakır çok çabuk ısındığı için yemek kendi halinde pişer ve daha güzel olurdu. Doğal gaz çıktı, daha fazla teknoloji gelişti ve eskinin tadı kalmadı.

Teknoloji ile birlikte insanların sağlık sorunları yaşadığını söyleyen Demir, “İnsanlar daha zahmetsiz daha kolay işlere yöneldiler. ‘Daha güzel olsun, daha kolay olsun’ dediler. Tabi bu bizim işimize de yansıdı. Ani su ısıtıcıları çıktı. Evet, güzel kolay ve çabuk suyu ısıtıyor ama plastik ürün olduğu için, su bununla temas ettiği zaman kanserojen hale geliyor. diye ifade etti.

EN SON EKLENENLER