Kimyasal yok: Dededen kalma tohumla…

Tek kullanımlık, hiçbir lezzeti olmayan hibrit tohumlarına ve kimyasal ilaçlara karşı organik tarım yaparak mücadele eden Özkan ailesi, devlet tarafından destek almamalarına rağmen, üretime devam edeceklerini söylüyorlar

ursa’nın Orhaneli ilçesine bağlı Eskidanışment köyünde organik tarım ile uğraşan Özkan ailesi, hemen hemen her türlü sebze ve meyveyi üretiyor. Kendilerine ait tarlalarda üretim yapan Özkan ailesi, organik tarımın önemine değinerek, ürettikleri ürünlerin pazarlarda ciddi rağbet gördüğünü söyledi. Bilecik Üniversitesi’nde Ziraat Mühendisliği okuyan ve tatillerde ailesi ile birlikte organik tarım ürüten Kader Özkan, uzun yıllardır tarımda yoğun şekilde kimyasal madde kullanıldığını söyledi. Doğal üretim ve organik tarım arasında farklar olduğunu dile getiren Özkan, “Biz dededen kalma tohumları kullanıyoruz çünkü piyasada satılan tohumlar kimyasala uğramış, genetiği değiştirilmiş tohumlar. Onlar da sağlıklı ve verimli değil. Üretim aşamasında da sadece çiftlik gübresi kullanıyoruz. İlaç kullanmıyoruz” dedi.

‘Tarıma destek yok’

15 yıldır sertifikalı olarak organik üretim yaptıklarını ifade eden Özkan, “Normal tarımda destek yok, organiğe bakış açısı biraz daha farklı ve rağbet görüyor. Ektiğimiz ürünleri gelip inceliyorlar, kullanılan tohum ve üretim aşamasını gözetliyorlar, sürekli bir denetim söz konusu. Üretilen ürün, sürekli takip edilip not edilmek ve evraklandırılmak zorunda” diyerek organik tarımın güvenilir bir şekilde tüketilebileceğine vurgu yaptı. Türkiye’de tarıma olan desteğin giderek azaldığını dile getiren Özkan, zor koşullarda üretim yapmaya çalıştıklarını söyledi. Her sene mazot ve işçi fiyatlarına zam geldiğine dikkat çeken Özkan, “Geçen sene de aynı oranda ekin ektik fakat mazota gelen zammın etkisi ile kar oranımız ve kazanç oranımız düşmüş durumda. Geçen seneye oranla insanların alım gücü düştüğü için bizde de satış düşmüş durumda” dedi. İktidarın tarıma destek vermemesinin üreticileri zor duruma soktuğunu belirten Özkan, “İşçi parası, mazot parası çok fazla, bunlara karşı hiçbir destek yok. Biz tüm bunlar karaşında emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Elimizde kalan ürünleri yok pahasına pazarlarda satmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Elif Çetiner/Bursa-dihaber

EN SON EKLENENLER