Kömürün İsi, Sabunun Misi – Yırca Köyü Kadınlarından

Bir ev hayal ediyoruz… Yırca köyü kadınları, adamları, çocukları… Hayalimiz aynı, şekli her birimizin gönlünde farklı. Bir ev… Üzerindeki her bir taşın ayrı hikayesinin olduğu. Dikkatle izleyip, dinleyince onu hissettiğimiz kadim bir ev.

Bir ev hayal ediyoruz… Hemen her gün önünden geçtiğimiz. Yıkılmaya yüz tutmuş. Eski, neşeli hallerini anımsadıkça hüzünlendiğimiz. Şimdilerde ise gece önünden geçmeye ürktüğümüz, bakmaya dahi korktuğumuz.

Bir ev hayal ediyoruz… Yeniden ışıklara kavuşturduğumuz. İçini pek kadın gülüşlerle doldurduğumuz. Bir arada paylaştığımız, işlendiğimiz, ürettiğimiz. Nefis tarhanalar, mis salçalar, leziz reçeller ürettiğimiz. Avlusunda sabunlar kaynattığımız. Misafirlerimizle uzun sohbetler ettiğimiz, çay içtiğimiz, zeytinyağlı salçamıza köy ekmeği bandığımız, dönüp gururla baktığımız…

Belki eski ama kadim ve yaşayan bir ev, atölye, yuva!


Merhaba,

Biz Yırca Köyü Üretici Kadınları. 20 Yaşından, 65 yaşına kadar köyünü seven, azimli, çalışkan, mücadeleyi bırakmayan köy kadınları…

1,5 Yıl önce de buralardaydık; belki karşılaştık da. O zamanlar, 6600 zeytin ağacımız, Soma’da 3. Termik santral yapılması için henüz kesilmişti. Ve hemen ardından, en dar bölümünün 150 metre olacağı otoyol inşaatı başlayacaktı.

İnşaat başladı ve hızla ilerliyor. Binlerce zeytinimiz yine kurban gitti. Hikayemiz hüzünlü. Hem dahası da var. O zamanlar kül barajında kömür toplamak durumundaydık. Köyümüze 1 km uzaktaki, 2500 dönümlük dev arazide, taş atıkların arasından kömür toplamak hepimizi bitkin düşürüyor, hasta ediyordu.

Ama!

Sade hüzün, elde var sıfır. Ya bir adım atmalıydık, masum bir isteğimiz için – köyümüzde yaşayabilmek için ya da memleketimizi bırakıp şehre göç etmek.

Zoru seçtik!

  • Önce bir olduk. Sonra 6600 zeytinimizin kesildiği toprakları geri kazandık.
  • Kül barajını kapattırmak için çalışmalara başladık. Devlete sesimizi duyurduk; sonuç da yakın gari. Kampanyamızı halen destekleyebilirsin:
  • Ve kadınlar olarak yaşamlarımızı bir araya getirdik. Temel İhtiyaç Derneği’nin girişimi ve Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın desteğiyle kurulan Yasemin-Yırca Sabunlarını var ettik. Köye yeni bir gelir modeli sağladık. Ki geçtiğimiz yıl da tam bunun için buradaydık: KÖMÜRÜN İSİ SABUNUN MİSİ.

Bir yanda zeytin mücadelesi ile geçen günler öte yanda kül barajında kömür toplayarak geçen yıllardan sonra, kömür isiyle kaplanan ellerimizi, kendi ürettiğimiz sabunlarla temizledik. Ve ilk olarak, hep birlikte kurduğumuz sabunevinde, üretime başladık. Yeni bir sayfa açtık; başka bir köy hayatının mümkün olduğuna inandık.

Sabunevinde üretime başladıktan 1 yıl sonra, biz sabuncuları başka telaşeler sardı. Sabunevinin yönetimini devraldık. Gerçek sahibeleri olarak Yırca Köyü Derneğimizde, bir marka yarattık: Yırca Hanımeli İktisadi İşletmesi’ni ortaya çıkardık.

Ve asıl hikaye başladı!

Sabunevimize hızla yenilikler kattık. Önce, sabun şekilleri için kalıp üretimini öğrendik. Sonra mücadelemizin sembolü zeytinimizin ürünü zeytinyağlı sabunlar üretmeye başladık. Bir yandan Adaçalı tepemizin kekiklerini topladık, işledik, değer kattık; diğer yandan bal mumunda şifalı mumlar üretmeye başladık…Heyecanla köyümüzde ev ürünleri üretimimizi çeşitlendiriyoruz.

Özetle,

Manisa – Soma – Yırca Köyü kadınları olarak yaklaşık 2 yıl önce köyümüzde kurduğumuz atölye ile tam 34 kadın bir arada üretiyor, gelir elde ediyor ve adil olarak paylaşıyoruz. Temel İhtiyaç Derneği girişimi ve Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın desteğiyle başlayan işimizi, Şubat ayında kendi derneğimize devraldık. Üretimlerimizi geliştirmeye başladık. Sayımız fazla olduğu için kişi başı gelirimiz çok düşük kalıyor. Bu yüzden el emeği ürünlerimizi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Bunun için de sabunevimizden daha büyük, bahçesi olan ve rahatça işlenebileceğimiz bir eve – atölyeye ihtiyacımız var. Ayrıca, 150 TL dahi olsa her ay kira ödemek bizi ekonomik açıdan zorluyor.

İşte tam bu nedenle karşındayız. 

Elde edeceğimiz destek sayesinde, köydeki eski bir taş evi alıp yenileyerek kullanmak niyetindeyiz. 35.000 TL’lik desteği bunun için kullanacağız. Muhtemelen destek tutarı tek başına yeterli olmayacak. Eksik kalacak tutar için de çalışıyoruz. Evi bir alalım da… 🙂

HAYALİMİZE ORTAK OLUN… BİRLİKTE EDELİM SOHBETLERİ…

Önemli Not: Sohbet için kampanyanın başarıya ulaşıp yeni “eski” bir eve geçmemize gerek yok. İstediğin an köye gelebilirsin. Hem çay içeriz…

Köye girişte çatallanan yolun solundan devam edince solda kalan, bahçesinde heybetli fıstık çamı olan ilk ev, sabunevi. Kime sorsan da gösterir 🙂

Bekleriz…

 

EN SON EKLENENLER