Koza Altın Madeni’nde her şey kanunsuz!

Bergama’da bulunan ve kayyum atanan Koza Holding’e bağlı Ovacık Altın Madeni, mahkeme kararına rağmen mühürlenmedi. Cevherin tükenmesi ardından başka yerden getirilen cevherin işlendiği madende firma, yargı kararını ortadan kaldırmak için harekete geçti.

İzmir’in Bergama ilçesinde Ovacık, Kozak ve Gökçeağıl köylerinde bulunan ve 15 Temmuz sonrası kayyum atanan Koza Holding’e bağlı Koza Altın Madenleri A.Ş. altın ve gümüş madeni işletmelerinin olduğu bölgelerde siyanürle işlenen cevher atıkları adeta yapay dağlar oluşturdu. Bölgede 2009 yılından bu yana faaliyette olan Koza Holding’e bağlı 3 farklı altın ve gümüş madeni bulunuyor. Verimli tarım toprakları ile bilinen bölgede siyanür kullanılması, doğadaki tüm canlıları da tehdit ediyor.

MAHKEME KARAR VERDİ, YETKİLİLER MÜHÜRLEMEDİ

Bölgede bulunan altın madenlerinden biri Ovacık, Çamtepe ve Narlıca Köyleri sınırları içinde bulunan Ovacık Altın Madeni’ne karşı yıllardan bu yana çevreciler ile yöre sakinlerinin verdiği mücadele sonucu “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Raporu” İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından geçtiğimiz Nisan ayında iptal edildi. İkinci atık barajının da dolduğu madenle ilgili mahkeme kararının ardından bir ay içinde Valilik veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca mühürlenmesi gereken maden işletmesi, maden cevherinin tamamen tüketilmesi nedeniyle maden arama faaliyetlerini sonlandırdı. Ancak mühürlenmeyen maden alanı faaliyetlerini sonraki yıllar içinde Kozak Yaylası ve Gökçeağıl köyünde kurduğu altın ve gümüş madenlerinden bölgeye taşınan cevheri siyanürle işleyerek devam ettiriyor.

KÖYLÜLERİN YOLU DA GASP EDİLDİ

Mahkeme kararına rağmen dur durak bilmeyen maden şirketi diğer madenlerden işlenmek üzere kamyonlarla taşınan cevherin rahat ulaşımının sağlanması amacıyla şimdi de Narlıca köyünün yolunu işgal etti. Narlıca köyüne giden yolun büyük bir bölümünü tel örgülerle kamyonlara göre çeviren şirket, bu konuda herhangi bir izin başvurusu dahi yapmazken, köylülerin fikrini de almadı. Köylüler yolun hukuksuz bir şekilde kapatılmasına tepkili. Yıllardır siyanürle altın aramalarına karşı mücadele veren Narlıca köylülerinin sözcüsü çevreci aktivist Oktay Konyar, yolun yeniden açılması talebiyle kolları sıvayarak, savcılığın yolunu tuttu.

BAKANLIK İLE TOPLANTI

Söz konusu hukuksuzluklarla yetinmeyen, kayyumun atandığı Koza Altın Madeni A.Ş. faaliyetlerini sürdürmenin yanında şimdi de İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin kararını ortadan kaldırmak için girişimlerde bulundu. Firma, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan İnceleme Değerlendirme Kurulu (İDK) Toplantısı yapılmasını talep etti. Bakanlık, firmanın talebine olumlu yanıt verirken, İDK toplantısı için 3 Temmuz’da firma yetkilileri ile davacı tarafları toplantıya çağırdı.

‘TOPLANTI DA HUKUKSUZ’

Toplantıya katılacak isimlerden Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, yapılacak İDK toplantısının da hukuksuz olduğunu söyledi. Yargı kararı ile verilen iptal kararının yine yargı kararı ile ortadan kaldırılabileceğini belirten Engel, yargı kararının arkasından dolanılmaya çalışıldığını aktardı. Hukukun herkese lazım olduğunu belirten Engel, “Adaletin tecelli etmesini bekliyoruz” dedi.

EN SON EKLENENLER