Kürde çiftçilik de yok!

Hiç elektrik kullanmayan çiftçilere 8-10 bin lira gibi elektrik borcu çıkarılmıştı. Bakanlığın yeni tebliği ile birlikte enerji şirketi üretici Kürt ise belirlediği ücreti üreticiden talep ediyor

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yeni tebliğ yayınlayarak, Kürt köylülerin tarımsal destekten yoksun bırakılması kararı aldı. Bakanlık hazırlanan tebliğin amacını, “31/12/2015 tarihli ve 29579 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliğinde belirtilen yüksek kayıplı elektrik dağıtım şirketleri kapsamına giren ve Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde 2016 yılında tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrik için; 2017 yılında ödenecek fark ödemesi desteklerine konu ürünlerde çiftçinin alacağı bitkisel üretime konu destek ödemelerine ödeme zamanında bloke konulması, çiftçinin muvafakati ile ilgili şirkete aktarılması ve kalan kısmın çiftçiye ödenmesine ilişkin usul ve esasları belirlenmesi” olarak açıkladı. Tebliğe göre enerji şirketi, tarımsal sulamada elektrik kullanan ve alacaklı olduğu çiftçilere ait Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası veya vergi kimlik numarası ile beraber alacak tutarını bankaya ileterek hak kazandığı desteklere el konulacak. Üretim destekleme hakedişinin çiftçiye ödenebilmesi için, şirketin borcun ödendiğini bankaya bildirmesi gerekiyor. Bu bildirim yapıldıktan sonra destekleme alacağı hak sahibine ödenecek.

Çiftçilere ırkına göre muamele!

Bakanlığın yayınladığı tebliğin özellikle uygulandığı bölge yoğun Kürt nüfusunun yaşadığı yer olması bakımından bir yanıyla hem cezalandırmaya hem de çiftçilikten uzaklaştırmaya yönelik uygulama olarak görülüyor. Daha önce Riha’da (Urfa) çiftçiler yağmur sularından yararlanarak oluşturdukları göletlerden tarlalarını suluyorlardı. Buna rağmen hiç elektrik kullanmayan çiftçilere 8-10 bin lira gibi elektrik borcu çıkarılmıştı. Kullanmadığı elektrik parasını ödemediği için yine yayınlanan son tebliğ ile çiftçiler tarımsal destekten mahrum bırakılıyor. Enerji şirketi uyguladığı yöntemle dönüm başı belirlediği ücreti üreticiden talep ediyor. Çiftçinin enerji kullanıp kullanmaması bu uygulamada bir anlam ifade etmiyor. Türkiye genelinde DSİ’nin veya diğer kamu kuruluşlarının çiftçilerin su ihtiyaçlarını karşılaması gerekirken köylüye zorla kurdurulan ‘Su Birlikleri’ne’ bu işler devredildi. Şu an borçlu olmayan ‘Su Birlikleri’ yok. Suyun elektrik pompalarıyla taşınmasından doğan elektrik borçları hiçbir bölgede ödenemiyor. Tamamı elektrik borçları yüzünden icralarla yüzyüze kalmış durumda.

ANKARA

EN SON EKLENENLER