Kyme Arkeoloji Müzesi karakola dönüştürülüyor

İçerisinde 30 bin kasa arkeolojik ürün bulunduran Kyme Antik Kentin içerisindeki Kyme Arkeoloji Müzesi karakola dönüştürülüyor.

İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Kyme Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi bulguların incelendiği “Kyme Arkeoloji Müzesi”, Aliağa Merkez İlçe Karakolu binasına dönüştürülmek isteniyor. Hükümet Konağı altında bulunan merkez ilçe karakolu, Aliağa Kaymakamlığı ve MHP’li Aliağa Belediyesi tarafından Kyme Arkeoloji Müzesi’nin binasına taşınmasına karar verildiği ortaya çıktı.

30 BİN KASA ARKEOLOJİK ÜRÜN VAR

Karakola dönüştürülmek istenen müzenin yapımına 1990’lı yıllarda dönemin belediye başkanlığı ve İtalyan Arkeolog Ordinaryüs Profesör Sebastiana Lagona’nın girişimleriyle başlanmış ancak bir türlü kamuoyuna açılmak üzere tamamlanamamıştı. Bugün söz konusu müze içerisinde Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi’nden alınan bilgiye göre Kyme Antik Kenti’nden çıkarılan ve incelenmeyi bekleyen irili ufaklı 30 bin kasa arkeolojik ürün bulunuyor.

‘ÖNCE ÇÜRÜMEYE TERK EDİLDİ’

Antik kent ve müze ile ilgili uzun süredir çalışma yapan Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi Sözcüsü Tuncay Karaçorlu ise projeye tepki gösterdi. Müze’nin yıllardır onarılmadığını ve halka açılmadığını söyleyen Karaçorlu, müzenin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından adeta çürümeye terk edildiğini kaydetti. Bir İtalyan Üniversitesi ve Aliağa Belediyesi sorumluluğunda olan kazı alanı ve arkeoloji müzesinin, yıllardır uyarılara rağmen koruma altına alınmadığını ifade eden Karaçorlu, gelinen aşamada ise müzenin akıl almaz biçimde karakola dönüştürülmek istendiğini söyledi.

‘HALKIN TARİHİ MİRASI BU ŞEKİLDE KATLEDİLEMEZ’

İzmir ve Aliağa halkının kültürel mirasının bu şekilde talan edilmek istendiğini söyleyen Karaçorlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığımızı bir kez daha göreve çağırıyoruz. Halkın 3 bin yıllık tarihi mirası bu şekilde katledilemez. Bu projeden ve karardan bir an önce vazgeçilmelidir. Karakol yapılması gerekiyorsa ilçe sınırları içerisinde başka bir alan pekâlâ değerlendirilebilir. Bu kültür varlıklarının korunması konusunda uluslararası hukukta ve iç hukukta suçtur. Orada yapılması gereken müze onarılarak Kyme’den çıkan eserlerin yerinde sergilenmesini sağlamaktır” dedi.

Karaçorlu, çeşitli hukuki girişimlerde bulunmaya hazırlandıklarını da belirtti.

RANT PROJELERİNİN HEDEFİNDEYDİ

Öte yandan müzenin bulunduğu bölgedeki 2 bin 700 yıllık Kyme Antik Kenti de yıllardır rant projelerinin hedefindeydi. Azeri petrol şirketi Socar Power‘ın iki yıl önce 2 termik santral ve 17 Rüzgâr türbini yapmak istediği Kyme Antik Kenti, yük limanı ve benzeri rant projelerine de konu olmuş, ancak halkın tepkisi ve açılan davalar sonucu bu projelerin hiçbiri hayata geçirilememişti.

Söz konusu müze ise 2015 yılında Aliağa Belediyesi tarafından dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkılmak istenmişti. Ancak yurttaşların ve çevre örgütlerinin girişimleri sonucu Kültür Bakanlığı müfettişleri tarafından müzede yapılan incelemede binanın dayanıklı olduğu ortaya çıkınca yıkım iptal edilmişti.

KYME ANTİK KENTİ

Kyme (Cyme) Antik Kenti milattan önce 8’inci yüzyılda kurulmuş bir Aiol Uygarlığı şehri. İzmir’in Aliağa ilçesi yakınlarında bulunan kent, dönemin Aiol uygarlığında olduğu gibi İyonlar ve Doriyanlar gibi diğer uygarlıkların ve sonrasında gelen Roma ve Doğu Roma İmparatorlukları’nın da izlerini taşıyor. Adeta tarihe ışık tutan bu antik kent, İzmir 2 No’lu Koruma Kurulu tarafından “1. Derece Sit Alanı” olarak tescillenmişti.

Cihan Başakçıoğlu – dihaber

EN SON EKLENENLER