LNG ithalatı kimin için!

Katar ile birlikte hareket etmeyi sürdüren AKP hükümeti, LNG depolama ve dönüştürme merkezlerini büyütmeye devam ediyor. Bu büyümenin uygulamaya koyulması, AKP’nin LNG piyasasını oluşturmakta olduğu, enerji şirketlerine bu gazın kullanımını zorunlu hale getirmesinden anlaşılabiliyor

Uluslarası Enerji Ajansı (UEA) İcra Direktörü Fatih Birol’un dönem dönem, birçok açıklamalarda bulunduğu gözlenmektedir. Daha önce Türkiye’nin kurtuluş yolu olarak sunduğu Kaya Gazı üretimlerine, daha sonraları soğuk baktığını açıklamıştır. En son yaptığı açıklamalarda ise, “Doğalgaz kullanımı artış gösterecek ama uluslararası doğalgaz ticaretinde en büyük payı sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alacak” dedi. Birol, “Doğalgaz herhangi bir zorluk ve kısıtlama görmeden yaygınlaşmaya devam edecek. Piyasaya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avusturalya’dan muazzam miktarda LNG gelecek ki, bu da küresel doğalgaz piyasalarındaki denklemleri değiştirecek, sözleşmelerden ithalatçı seçeneklerinin artmasına kadar geniş bir yelpazede etkisi olacak” dedi. ABD’den ve Avusturalya’dan gelecek olan LNG’lerin Kaya Gazı üretimleriyle elde edildiğini, elbette bizlerden daha çok bilen Birol’un kafa karıştırıcı açıklamalarının nedeni, emperyalist kapitalizmin politikalarını başta Türkiye olmak üzere, yaygınlaştıma görevi üstlenmiş olması olduğu anlaşılıyor.

Katar-Türkiye ortaklığı

Katar Petroleum’un Eski Üst Yöneticisi Nasser Al-Jaidah, Katar’ın petrolden çok doğalgaz kaynağı olduğunu ve bugün itibarıyla dünyadaki LNG ticaretinin üçte birinin Katar tarafından yapıldığını aktararak, şöyle devam etti: “LNG ticaretinde ABD ve Avusturalya gibi büyük oyuncular sahneye çıkacak. Katar şu anda çok büyük bir üretici, gelecekte de yine büyük bir doğalgaz oyuncusu olmaya devam etmeyi düşünüyor. O yüzden hem ülke içinde hem de dışında LNG terminalleri var. Bütün dünya çapında yatırımlar yapıyor. Yeni oyuncularla, 5-10 yıl içinde pazar payımız düşecek, bunun farkındayız ama biz bunu muhafaza etmek istiyoruz. O yüzden de üretimimizi arttıracağız.” Türkiye’nin oradan buradan boru hatları ile getirdiği doğalgaz fazlasıyla yeterken, yeni bir yolu enerji çeşitliliği adı altında açmaya çalıştığı görülüyor. Katar ile birlikte hareket etmeyi sürdüren AKP hükümetinin, LNG tercihinin bir nedeni daha olmalı.

Doğalgazda oyun içinde oyun

BOTAŞ, geçtiğimiz günlerde elektrik üretimi amaçlı gaz fiyatını yüzde 8 arttırırken, santrallere tüketecekleri gazın ancak yüzde 40’ını verebileceğini, kalan yüzde 60’lık kısmı özel sektör ithalatçılarından tedarik etmeleri gerektiğini bildirdi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ise, santrallerin gazsız kalmamaları için 30 Kasım 2017 itibariyle, tamamlamaları gereken tedarik sözleşmelerini yapabilmeleri gerekçesiyle, 11 Aralık tarihine kadar ek süre tanıdı. Doğalgaz santralleri, bunun üzerine ithalatçılarla masaya oturmaya başladı. Ancak ithalatçılar, BOTAŞ fiyatının çok üzerinde, normalden 20-25 dolar daha yüksek fiyatlar istedi. Bu durum, özellikle Katar’dan LNG ithal eden şirketlerin çıkarları için uygulamaya sokulduğu ifade ediliyor. BOTAŞ’ın uygulamasının başka bir gerekçesi ise, doğalgaz kullanımının henüz başlamadığı ve boru hatları ile alınan gazda bir sorun olmamasına karşın, böyle bir uygulamaya geçişin, LNG piyasasını oluşturmaya çalışan AKP’nin bir oyunu olduğunu gösteriyor.

HABER MERKEZİ

19

EN SON EKLENENLER