Mahallenin ortasına JES kuyusu açmak istediler

Karabağlar’ın Uzundere mahallesinin orta yerinde JES kuyuları açılmasının planlandığı ortaya çıktı. Valiliğin ÇED’e gerek bile duymadığı projede, mahallelinin itirazı üzerine ÇED süreci başlatılırken, mahalle sakinleri projeye izin vermeyeceklerini dile getirdi.

İzmir’in Karabağlar ilçesine bağlı kırsal Uzundere mahallesinin ortasına Jeotermal Enerji Santrali (JES) kuyusu açılması yönünde proje hazırlandığı ortaya çıktı. Adem Petrol, Termal, İnşaat, Turizm, Maden, Enerji İthalat İhracat ve Sanayi A.Ş. tarafından İzmir Valiliği’ne sunulan proje kapsamında Valilik Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunu gerekli görmedi. Mahallenin orta yerinde bulunan 11 bin 305 ada 1 parsel için hazırlanan proje dosyası kapsamında 14 sondaj kuyusunun açılması planlanırken, ilk etapta 2 adet sondaj kuyusu açılması için Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan izin çıktı.

MAHALLELİ İTİRAZ ETTİ, ÇED SÜRECİ BAŞLAYACAK

Ancak açılacak sondaj kuyuları için öncelikle iki evin yıkılması gerekirken, ana santralin yapılacağı nokta ile 6 kuyunun bulunduğu alan ise zeytinlik alanı kapsıyor. Kurulması planlanan JES’in Uzundere mahallesinin orta yerindeki zeytinlik alanında açılacak olması mahallelinin tepkisi ile karşılandı. Projeye mahalle sakinlerinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığı itirazı üzerine şirket ÇED raporu hazırlamak zorunda kaldı. Şirketin ÇED raporu için mahalle sakinleri ile önümüzdeki günlerde toplantı gerçekleştirilmesi bekleniyor.

‘YAŞAM ALANIMIZIN TAM İÇİNDE’

Evlerinin ve zeytinliklerinin yerine JES kurulmasını istemeyen yöre halkı gerçekleştirilecek toplantı öncesi tepkili. Projenin yanlış olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Mehmet Türkeli, projenin yaşam alanlarının tam içinde olduğunu belirtti. Çıkarılacak olan suyun nerede kullanılacağını dahi bilmediklerini belirten Türkeli, “Kükürt kokusuyla, yumurta çürüğü kokusuyla yaşamak istemiyoruz. Ağaçlarımızın kurumasını istemiyoruz. Burada sıcak suyla yanmak istemiyoruz. Onun için JES’i yaşamımıza bir tehtit olarak algılıyoruz” dedi.

ZEYTİNLİKLER VAR

Projenin kapsadığı alan için zeytinliklerin de olduğunu belirten Türkeli, “Zeytinliklerimizi dağıtmalarına izin vermeyeceğiz. Bunlar için biz itirazımızı yaptık. Davamızı da açtık. Bunları buraya sokmamaya çalışacağız” diye konuştu.

Enerji üretimine karşı olmadığını ancak yaşama rağmen enerji üretimine karşı olduğunu belirten mahalle sakini Süleyman Gür ise, “Yaşamı, doğayı hedef alan enerji üretimine karşı çıkmamak insanlığa ters. Senin bu kurduğun sistem zeytine, yemişe zarar vermiyorsa yap. Ama zarar veriyor. Ben buna ‘dur kardeşim’ derim. Git daha az para kazan daha ileride yap. En rahat yer burası diye köyde yapmak saçma. Yerleşim yerlerine uzak yerlerde yapsınlar” sözleri ile tepki gösterdi.

EN SON EKLENENLER