MMO uyardı: LPG’li araçların denetimsizliği tehlike yaratıyor

Makina Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, hükümetin LPG’li araçların denetimlerini ortadan kaldıran ve firmaların beyanına bağlayan düzenlemenin ciddi kazalara yol açacağını belirterek, kamu sağlığının hiçe sayıldığını vurguladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi, 9 Temmuz’da Mardin-Diyarbakır yolu üzerinde 4 kişinin yaşamını yitirdiği 7 kişinin yaralandığı kaza nedeniyle hükümetin LPG’li araçların denetimlerini ortadan kaldıran düzenlemesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan MMO Şube Başkanı Sait Bahçe, kazanın duyulması üzerine oda olarak yaptıkları ön araştırmada aracın LPG dönüşümlü olduğu, 2010 yılında MMO’dan LPG Montaj Tespit Raporunu onaylatarak LPG sızdırmalık raporu alınıp ruhsata işlendiği tespit edildiğini söyledi. Söz konusu araca 2012 yılından kaza gününe kadar herhangi bir LPG sızdırmazlık kontrolü yapılmadığını tespit ettiklerini söyleyen Bahçe, LPG’li araçların Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 19 Aralık 2011 tarihli genelgesine istinaden LPG sızdırmalık raporunun ağır kusurdan hafif kusura alınması sebebiyle 2012 yılından bu yana gaz sızdırmazlık raporu olmaksızın periyodik muayeneden geçirilmediğini belirtti.

Son olarak kamuoyunda bilindiği üzere, LPG, CNG, LNG gibi alternatif enerji kaynaklarına dönüşmüş olan araçların TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılan kamusal denetimlerinin de Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından kaldırılarak firmaların beyanına bağlandığını söyleyen Bahçe, “Denetim ve kontrol sektörde faaliyet gösteren ve giderek denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde faaliyet yürütecek olan firmaların inisiyatifine bırakılmaktadır. Bu uygulama ile ülkeye yasa dışı yollardan LPG KİT’i ve malzeme girişi ile standart dışı yerli üretim artacak, tekniğine uygun olmayan LPG araç dönüşümleri başlayacak, haksız rekabet koşulları artacak, yetkili mühendis istihdamı azalacak, sektörde disiplinsizlik, denetimsizlik ve kontrolsüzlük had safhaya ulaşacaktır” dedi.

‘YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER KAMU SAĞLIĞINI HİÇE SAYIYOR’

Türkiye’de TÜİK verilerine göre 4,5 milyona yakın LPG’li araç bulunduğu bilgisi veren Bahçe, “Son 10 yıla göre yılda 280 bin araç trafiğe çıkmaktadır. Türkiye LPG’li araç sayısında Avrupa’da birinci sıradadır. Bu kadar yaygın kullanıma rağmen LPG’li araçların güvenle kullanılmasının tek nedeni 2005’ten bu yana yürütülen sıkı denetim çalışmalarıdır. Kamusal denetim Bakanlık eliyle bu yönetmelikle tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Araçların LPG’ye ilk dönüşümüne ilişkin düzenlenen Montaj Tespit Raporu piyasada serbestçe düzenlenebilecektir. Gaz Sızdırmazlık Raporu uygulaması tamamen kaldırılmakta, standartlara uygun dönüşümü yapılmayan ve kontrol edilmeyen araçlar trafikte sorun yaratacak ve kazalara sebebiyet verecektir. Uyarıyoruz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bu yönetmelik değişikliğini; sektörün düzenlenmesi ve denetimi konusunda yıllardır çalışan, LPG-CNG sektörünün güvenli ve büyüyen bir sektör olmasını sağlayan Odamızın görüşüne başvurmadan yapmış ve yaptığı değişikliklerle kamu sağlığını hiçe sayarak ciddi kazalara yol açacağını bilmelidir. Bu yönetmelik acilen geri çekilmeli ve LPG-CNG sektöründe ilgili tüm kurumların görüşleri alınarak kamusal denetimi sağlamalıdır” dedi.

EN SON EKLENENLER