Onlar test aracı değil

Binlerce hayvan, kozmetik üretiminde deney olarak kullanılıyor. Avrupa ülkelerinde ve Türkiye’de bazı yasalar ile hayvanların korunması esas alınsa da henüz çözüme ulaşılmış değil. Sosyal medyada bu konuda farkındalık yaratmayı hedefleyen ‘Hayvan Testine Hayır’ isimli kullanıcı, bu testler yapılmadan da kozmetik ve temizlik ürünlerine ulaşmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Avrupa Birliği’ne (AB) üye ülkelerde, hayvan testleri kozmetik ürünler için 2004’te ve kozmetik bileşenleri için de 2009’da yasaklandı. Hatta 11 Mart 2013’te hayvanlar üzerinde denenen her tür kozmetik ve kişisel bakım ürününün satışı da yasaklandı. Ancak, hayvanlar üzerinde deney yapan kozmetik şirketleri, deneylerini bu kez Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelere taşıdı.

12test1Türkiye sabıkalı

Hayvan testleri açısından Türkiye’de de durum hiç iç açıcı değil. Sağlık Bakanlığı’nın 2013 yılında yayınladığı resmi istatistiklere göre Türkiye’de 167 bin 634 hayvan denek olarak kullanıldı, üstelik bu hayvanların 5 bin 179’u üzerinde birden fazla deney yapıldı. Hayvan hakları savunucularının çabası sonucunda Temmuz 2015’te Türkiye’de bitmiş kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesi yasaklandı. Ancak bu da hayvanları korumaya yetmedi. Çünkü bu kez hayvanlara deney yapmanın yasal yolları yaratıldı. Örneğin, üniversitelerde “deney hayvanlarını kullanma” sertifika programları açılmaya başlandı. Belli bir ücret ödeyip hayvanlar üzerinde test yapabilmeyi öğrenmek mümkün hale getirildi. Elbette bu da binlerce hayvanın denek olarak kullanılmasına neden oldu.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER