Organik asimilasyon!

GAP Başkanı Riha ve Amed’de organik üretimleri desteklediklerini de ifade ederken, AKP hükümetinin aynı bölgede Singapur’lu fonlar ile Türkiye menşeli bir şirketin ortaklaşa kuracağı açıklanan Petrokimya kentini nereye koyduğunu sormak gerekiyor

Organik tarım adı altında Kürdistan coğrafyasında çiftçilerde umut yaratarak onları sistemin köleleri haline getirecek olan ‘sertifikalı organik tarım’ süreçleri, Kürt halkına yönelik sürdürülen asimilasyonun bir parçası olduğu gibi, bölge halkının geniş alanlarda yaptığı tarımsal üretimlere son verecek bir girişim olduğu anlaşılıyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin yönlendirmesi ile bölgede organik tarıma geçiş öngörüldü. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, “Bölgemizde hemen hemen her yerde farklı alanlarda kendine özgü ürünler üretenler var” dedi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından yürütülen GAP Organik Tarım Küme Projesi kapsamında bölgede pamuktan, zeytine, baldan nar ekşisine kadar birçok ürünün organik olarak üretilmeye başlandığı ve bu kapsamda çiftçiler arasında birlikler kurularak fikir alışverişlerinin arttırıldığı ifade ediliyor.

Organik sertifikasyon

Organik tarımı gerçekleştirmek için Türkiye’de izin verilen 30 kadar şirkete başvuru yapılıp, onların yönlendirmeleri ile üretimlerin organize edildiği süreçte, bu şirketler üreticilerin gelirlerine ortak ediliyor. GDO’lu veya kısır tohumlarla organik tarım yapılması ise, sertifika şirketleri tarafından destekleniyor. GAP Başkanı Riha ve Amed’de organik üretimleri desteklediklerini de ifade ederken, AKP hükümetinin aynı bölgede Singapur’lu fonlar ile Türkiye menşeli bir şirketin ortaklaşa kuracağı açıklanan Petrokimya kentini nereye koyduğunu sormak gerekiyor. Tarım Bakanlığı’nın ortaya koyduğu politikalar, burada organik tarımın yapılacağını değil, aksine bölgenin tarım üretiminden uzaklaştırılmasının hedeflendiğini gösteriyor. Bölgede bulunan meyve ağaçları, ormanlar, tarım üretimleri bombalanıp yok edildiği bilinen bir gerçek iken, organik üretimi organize etmek tam bir ikiyüzlülük. Şirketlerin belirleyeceği alanların dışında organik tarım yapmanın imkânsız olacağı süreçte, yine AKP ve destekçileri ile şirket tarımcılığı desteklenecek.

Organik oyun

Aynı oyun Karadeniz bölgesinde de oynanıyor. Organik üretim adı altında çay üretimleri belli alanlara sıkıştırılmasını sağlayacak olan zorunlu organik çay üretimi, rekolteyi yüzde 70 gibi bir oranda azaltacağı bilinirken, çay piyasasının dünya tekellerinin eline verilme süreci işliyor. Kürdistan coğrafyasında da benzer bir yolun izlendiği bölgede, sular üzerinden oynanan oyunlar da görülebilmektedir. İnsanların arazilerinin büyüklüğü üzerinden belirlenen elektrik paralarını ödeyemeyen çiftçilerin, tarım desteklerine el koyan ve çiftçiyi susuzluğa mahkûm eden politikaların bölgede tarım üretimlerini bitirmeye yönelik olduğu anlaşılıyor. Bölgenin en önemli gelir kaynağı olan hayvancılığa hergün yeni darbeler indiren AKP, Sırbistan’da inşaat şirketlerinin iş alması karşılığı et ithal ederken, benzer adımları birçok ülkeyle aynı eksende yürütüyor. Bölgeyi zehirlemeye ve tarımı tamamen bitirmeye hazırlanan Singapur sermayesiyle anlaşıp binlerce canlı hayvanı ithal edebiliyorlar. Oyun içinde oyun oynandığı ise, gizlenemiyor.

EN SON EKLENENLER