“Rum Yetimhanesi’ni Kurtarmak Hepimizin Mesuliyeti”

Avrupa’nın en büyük, dünyanın ikinci büyük ahşap yapısı olan Büyükada Rum Yetimhanesi Europa-Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası tarafından 2018 yılı “Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras Programı”na seçildi. Bugün açıklanan kararda binayla ilgili çökme tehlikesi vurgulanarak “İstanbul Ekümenik Patrikhanesi tarafından da düşünüldüğü gibi binada kültürler ve dinler arası diyalog merkezinin kurulması, yetimhanenin en uygun kullanım şekli olabilir” ifadesi de yer aldı.

“Kararı mutlulukla karşılıyoruz”

Laki Vingas

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi ve Mektebi Vakfı Başkanı ve Rumvader Kurucusu Pandeli Laki Vingas kararı bianet’e yorumlarken, “Büyük bir mutlulukla karşılıyoruz” dedi ve ekledi:

“Çünkü bu bina yalnızca Rum cemaatine ait bir kültür mirası değil, yetimhane bir dünya kültürü mirasıdır. Europe Nostra gibi önemli bir kurumun bu yapının restorasyonu, kurtarılması yönünde aldıkları inisiyatifler bizler çok mutlu ediyor.

“Ülkemizde ister ibadethane, ister mimari eser, ister okul olsun bütün kültürel varlıklarımızı korumak çok önemli. Ancak imkânlarımız ve nüfusumuzun azlığı böyle büyük bir mesuliyeti tek başına kaldırabilecek yeterlilikte değil. Hem Türkiye’deki hem yurt dışındaki kurumların hassasiyeti ve iş birliği imkânları yaratıyor olmaları bizleri de teşvik etmiş oluyor

“Umarım bu karar hem ülkemize de yansıyacak hem de insanların hassasiyetini artırarak ilgi alanına girmesini sağlayacak.

“Umarız adımlar hızlanır ve kurtarabiliriz”

“İnşallah böyle bir karardan sonra kurtarılmasına yönelik adımlar hızlanır ve yetimhaneyi kurtarabiliriz.

“Bu yapı uzun yıllar yetimhane olarak faaliyet göstermiş, çok önemli siyasi fırtınalar içinde ayakta kalabilmiştir. Zaten binada da gözüküyor.

“Yetimhane olması misyonu itibariyle o binanı amacı ilk fonksiyonu buydu. İnşallah bundan sonraki fonksiyonunda da kıyıdan köşeden yine çocuklara yönelik bir faaliyet alanı da eklenirse harika olur.

“Tabii ilk önceliğimiz binayı kurtarmaktır, kurtarma aşamasında fonksiyon da oluşacaktır. Patrikhane karar verecektir mülk sahibi olarak kültür mirasları değerli olunca herkesin koruması, kurtarması o mirası korumak mesuliyetindedir.

“Vatandaşlık hakları açısından da önemli”

Korhan Gümüş

Mimar Korhan Gümüş, “Bir yandan 2018’in Avrupa Birliği tarafından miras yılı seçilmiş olması, diğer yandan Yetimhane’nin listeye alınmış olması çok anlamlı” dedi ve ekledi:

“Yetimhane’nin listeye alınmış olması sadece fiziksel, mimari açılardan değil aynı zamanda vatandaşlık hakları, insan hakları açısından da önemli bir karar. Çok boyutlu tartışılması gereken bir konu. Sadece binanın restorasyonu değil önemli bir başlangıç kötü bir durumdan iyi bir sonuç çıkarmak, yok olmakta olan bir yapıdan herkesin üzerinde anlaşabileceği bir alana çevirmek…

“Europe Nostra’nın bu programı Avrupa Yatırım Bankası’nın desteğiyle gerçekleşiyor, bunun kendisine ait bir desteği olmasa bile uluslararası bir işbirliği imkânı yaratabilir. Daha fazla ilgi çekilebilir. Bu tabii İstanbul açısından çok önemli bir fırsat.

“İstanbul’da bütün belediyelerin bakanlıkların destek olması lazım. Türkiye içinden de stratejik önemi var böyle çalışmaların. Çünkü işbirlikleri sadece ekonomik anlamda kurulmaz, kültürel olarak da kurulur. Bu, mimari açıdan adalar için çok büyük bir fırsattır. Adaların gelecekteki önemi açısından çok önemli bir fırsattır, bunun için çalışan bütün gönüllülere teşekkür etmek lazım”. (PT)

Pınar Tarcan

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, TV ve Sinema Bölümü mezunu. Habertürk ve Vatan gazetelerinde muhabirlik ve politika editörlüğü yaptı. 

EN SON EKLENENLER