Sarmaşık’tan ‘insanlık suçu’ davası

KHK’lerle 11 Aralık’ta kapatılan Amed’deki Sarmaşık Derneği’nin her ay düzenli olarak destekte bulunduğu 32 bin kişinin mağduriyeti, Bölge İdare Mahkemesi’ne ‘İnsanlık suçu’ olarak taşındı

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan 375 dernek arasında bulunan Sarmaşık Yoksullukla Mücadele Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, kapısına mühür vurulduğu güne kadar her ay düzenli olarak gıda ve giyim gibi temel ihtiyaçlar desteğinde bulunduğu dar gelirli 32 bin insan için hukuki mücadele başlattı. Yoksul insan sayısının ortalamanın üzerinde olduğu Amed’deki faaliyetleri durdurulan derneğin depolarındaki tonlarca malzeme, Büyükşehir Belediyesi’ne atanan kayyum tarafından Halep’e gönderilmişti. Derneklerinin kapatılmasıyla “insanlık suçu” işlendiğine vurgu yapan Dernek Başkanı Şerif Camcı, konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Derneklerinin 2005 yılında çalışmalarına başladığını anlatan Camcı, “Yaptığımız saha araştırmasının ardından geceleri aç yatan yaklaşık 5 bin aile, 35 bin yurttaş fark ettik. Bunun üzerine bir toplumsal dayanışma ağı oluşturmak amacıyla Sarmak Derneği’ni kurduk” dedi.

2habbb1Dayanışma ağı kuruldu

Dayanışma içerisinde bulunmak isteyen yurttaşlar arasında dayanışma ağı kurduklarını dile getiren Camcı, “Bu dayanışma ağında 9 bin insan düzenli olarak destek sundu. Biriktirdiğimiz desteklerle 5 bin aileye gıda başta olmak üzere, çocuklara eğitim desteği, kadınlar için sağlık konusunda destek çalışmalarını 11 yıl boyunca aralıksız bir şekilde sunduk. Bu aileler, düzenli geliri olmayan, iş versek dahi hanede çalışacak kimsesi bulunmayan kesimlerdi. Yoksulluğun da ötesinde açlık sınırında olan ailelerdi” ifadelerini kullandı.

Sosyal devlet anlayışı bu değil

Camcı, sosyal devlet anlayışı olan ülkelerde bu ailelere devletin destek olması gerektiğini, ancak devletin böyle bir girişimde bulunmak bir yana derneklerin kapısına kilit vurma yoluna gitmesinin düşündürücü olduğunu ifade etti. Camcı, “KHK’lerle dernek ansızın kapatıldı. Kapatılmasını gerektirecek bir neden yoktur aslında. Çünkü kurulduğu günden bu yana bölge müfettişleri, İçişleri Bakanlığı müfettişleri, valilik ve kendi iç denetimi tarafından denetleniyordu. Bunların raporları var. Amacına aykırı hiçbir çalışma olmadığına dair raporlar devlette de var” vurgusu yaptı. Camcı, “Hukuk mücadelesine başladık. Başvuru dilekçemizi bir örgütlenme özgürlüğünün engellenmesi derneğin kapatılmasının ötesinde 32 bin insanın gıdaya erişim hakkının engellenmesi üzerinde başvurumuzu yaptık” bilgisini verdi.

Hukuksal bütün yollar denenecek

Bunun için ilk olarak Bölge İdare Mahkemesi’ne “insanlığa karşı bir suçun” işlendiğine dair geçtiğimiz hafta dava açtıklarını aktaran Camcı, “Bölge İdare Mahkemesi’nin bu konu hakkında kararını bekliyoruz. Eğer olumsuz sonuç çıkarsa Danıştay’a, Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Ondan da sonuç alamazsak, işlenen insanlık suçunu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne götüreceğiz” diye belirtti.

Hülya Emeç/Amed-Anf

EN SON EKLENENLER