Slow Food’ta her şey organik

Foça’da pazar günleri kurulan ve Türkiye’nin ilk yeryüzü pazarı olan Slow Food Foça Yeryüzü Pazarı’nda, ‘Başka bir yaşam biçimi mümkün’ diyen üreticiler, doğadan topladıkları organik ürünleri tüketiciyle buluşturuyor

İzmir’in Foça ilçesinde 2011 yılından beri faaliyet gösteren ve Türkiye’nin ilk yeryüzü pazarı olan Slow Food Foça Yeryüzü Pazarı’nda, üreticiler doğadan topladıkları organik ürünleri tüketiciyle buluşturuyor. Foça Zeytindalı Birliği’nin desteğiyle her pazar günü Foça merkezde bulunan Yeni Park alanında 08:30-18:30 saatleri arasında kurulan Yeryüzü Pazarı’nda üreticiler ürünlerini sergiliyor. Foça’daki Yeryüzü Pazarı, sadece alışveriş yeri değil aynı zamanda tat eğitimleri ve seminerlerini de sunuyor. Yeryüzü Pazarı’nda bulunan üreticiler, kendi ürettikleri ürünleri satıp, sorumluluk alıyor. Yeryüzü Pazarı’nda bulunan ürünler kimyasal madde içermezken, Foça Zeytindalı Birliği tarafından da denetimi yapılıyor. Yeryüzü Pazarı’nda “doğal ürün” kuralına uymayan üreticilerin sözleşmeleri ise Foça Zeytindalı Birliği tarafından tek taraflı olarak feshediliyor.

Sadece mevsiminde yetişenler

Tüm İzmirlileri Yeryüzü Pazarı’na beklediklerini kaydeden Foça Zeydindalı Birliği Başkanı Gül Girişmen, “Semt pazarında her şeyi bulabilirsiniz ama burası semt pazarına göre ayrıcalıklı. Çünkü biz sadece burada mevsiminde yetişen ürünleri çıkartıyoruz. Bu dönemde burada domates göremezsiniz çünkü domatesin mevsimi bitti. Üretici kendi ürettiğini getiriyor, farklı bir yerden satın alıp tezgahına koymuyor” diye konuştu.

Yeryüzü Pazarı’nda katılımcı olan Turhan Çiftçi ise “Başka bir yaşam biçimi mümkün” diyerek Yeryüzü Pazarı’nın aynı zamanda yavaş yeme ve yavaş yaşama alışkanlığıyla tanımlanabileceğine dikkat çekti. Yüksek iddia ve kazanım içerisinde olmadıklarını aktaran Çiftçi, “Yüz yılların biriktirdiği değerleri şimdiki insanımıza anlatmaya çalışan doğal yaşamın gönüllü üreticileriyiz” diye konuştu.

Şifa dağıtıyor

Yeryüzü Pazarı’nda doğal otlar satan Hüseyin Karaca da, dağda ot toplamaktan yıpranan ellerine bakarak “Bu pazardaki emek boyutunu görmek istiyorsanız ellerimizde oluşan yaralara bakmanız yeterli” dedi. Doğadan topladığı otları pazarda yenilebilecek duruma getirdiğini ifade eden Karaca, dağlardan topladığı kekik, adaçayı, karabaş, kuzukulağı ve daha birçok otun ise şifa dağıttığına dikkat çekti.

Slow Food nedir?

Kâr amacı gütmeyen bir hareket olan Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşam tarzına, yerel geleneklerin yok oluşuna ve insanların ne yediklerine, yedikleri yemeğin nereden geldiğine, tadının nasıl olduğuna ve yaptıkları yemek tercihlerinin dünyanın kalanını nasıl etkilediğine dair ilgilerinin azalmasına karşı İtalya’da Carlo Petrini tarafından kuruldu. Slow Food’un bugün dünyada 100 binden fazla üyesi, bin 300 yerel şubesi ve kaliteli yemeklerin sürdürülebilir üretimi üzerine çalışan 2 binden fazla yemek kuruluşu bulunuyor.

İZMİR

EN SON EKLENENLER