Tarım teşvikleri Sudan’a!

Bakan Çelik, ‘Kamu olarak ‘belki’ TİGEM Sudan’da küçük bir alanı işletebilir, ama alanın büyük bölümü özel sektör tarafından işletilsin diye bu girişimlerimiz olacak’ dedi

AKP hükümeti uzun süredir yaşlı kıta Afrika’da bazı sermaye gruplarına alan açma hedefiyle hareket ediyor. Bu adımlardan biri de kıtada tarım arazilerinin TİGEM eliyle kiralanması sonrası bu alanların tarım tekellerince işletilmesinin sağlanması. Türkiye’de özellikle küçük çiftçiliğin bitirilme politikaları “Arazilerin toplulaştırılması”, “Miras hukunda değişiklik”, “Tohum yasası”, “Enerji yasası” vb. yasalarla sağlanırken Afrika’da üretim yapacaklar için teşvik uygulamasına geçildi. Kiralanan alanlardan birisi de Sudan’da. Tarım Bakanlığı 2013 yılında Sudan’da 99 yıllığına 780 bin hektar yani yaklaşık 8 milyon dönüm tarım arazisi kiraladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik yaptığı bir açıklamada, gelişmiş ülkelerin ağırlıklı olarak Afrika’da uzun süreli tarım amaçlı arazi kiraladıklarını, Türkiye’nin de bu imkandan yararlanması gerektiğini belirterek, “Sudan’a bir ziyaretimiz olacak. Kamu olarak belki TİGEM orada küçük bir alanı işletebilir, ama alanın büyük bölümü özel sektör tarafından işletilsin diye bu girişimlerimiz olacak” dedi. AKP iktidarı döneminde 35 milyon dönüme yakın tarım arazisi yok edildi. Türkiye’de tarım yapılmayı bekleyen 60 milyon dönüm verimli tarım arazisi var. Tarım alanları inşaat ve sanayi rantlarına dönüştürüldü, Kentlerdeki tarım arazileri imara açıldı ve üzerine binlerce konut yapıldı.

Kamu eliyle şirketlere Afrika’da arazi hizmeti!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ile OECD raporlarına göre önümüzdeki 10 yıl içinde gıda fiyatlarında yüzde 40’a varan artış beklenirken, dünyada gıda krizinin patlak vermesi ise kaçınılmaz görünüyor. Özellikle 2020 yılında dünyadaki her evin gıda ihtiyacının yüzde 30 artacağı belirtiliyor. Gelecekte yaşanacak olan gıda açığını bu yolla gidermeyi planlayan bazı ülkeler, özellikle Afrika’ya yoğunlaşıyor. Satın alınan veya kiralanan toprakların büyük bölümü, ‘açlıkla’ boğuşan Afrika’da yer alıyor. Yaşlı Kıta’da bu yolla el değiştiren toprak miktarının 60 milyon hektar civarında olduğu tahmin ediliyor. Afrika’dan en fazla toprak alan veya kiralayan ülkelerin başında İngiltere, ABD ve Çin geliyor. Kongo, Endonezya, Filipinler ve Sudan ise en fazla toprak kiraya veren ülkeler. Kongo, yüzölçümünün dörtte birine tekabül eden 8,1 milyon hektar tarım arazisini kiraya vermiş durumda. Türkiye Tarım Bakanlığı’na bağlı, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) eliyle kiralanan arazilerin Türkiye’nin gıda ihtiyacına cevap olarak kiralanmadığını bakanın açıklamasından görmek mümkün. TİGEM’in küçük bir araziyi kullanacağını, asıl kullanıcının tarım tekelleri olacağını Çelik açıkça ifade ediyor. Türkiye’de çıkan yasalar da aynı yönde işlev görüyor. Tarım üretiminin patentli hibrit (kısır) tohumlarla yapılması zorunlu hale getirildi. Tohum yasası ile panentsiz yani yerli tohumlarla ‘hobi’ olarak dahi üretim yasaklandı.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER