Tarımda tekelleşme mülteci üretiyor

Avrupa 2. Nyeleni Gıda Egemenliği Forumu, 42 farklı ülkeden 700 civarında delegasyon ve gözlemcinin katılımıyla Romanya’nın Cluj-Napoca şehrinde 26 Ekim’de başladı. 5 gün sürecek forumda, Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem, La Via Campesina adına açılış konuşmalarını yapan 3 konuşmacıdan birisiydi. Konuşmacılardan La Via Campesina Genel Koordinatörü Elizabeth Mpofu, tarımın şirketleşmesi nedeniyle küçük çiftçilerin topraklarından olduğunu, kuşaklar boyu sürdürdükleri üretimin engellendiğini belirtti. Endüstriyel tarımın gıda çeşitliliğini öldürdüğünü söyleyen Mpofu, tohumun ve tarımsal üretimin büyük şirketlerin kontrolüne bırakılarak pazar ekonomisine emanet edildiğine dikkat çekti. Mpofu, son 5 yılda çiftçi sayısında yüzde 20 azalma görüldüğüne işaret ederek, büyük şirketlerin tarımsal arazileri satın alarak çiftçileri işçi haline dönüştürmesine karşı mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.

Savaşa karşı barış

La Via Campesina’yı temsilen “mülteciliğin nedenleri” hakkında konuşan Çiftçi-Sen Genel Sekreteri Ali Bülent Erdem ise konuşmasına Türkiye ve Ortadoğu’daki savaş nedeniyle en fazla mültecilik sorunuyla karşı karşıya kalan bir ülkeden geldiğini belirterek öncelikli olarak ‘Savaşa karşı barış’ı savunmak gerektiğinin altını çizdi. Erdem, “Devletler kendi vatandaşlarına siyasal baskılar yapmakta, bu nedenle de baskıya maruz kalan insanlar mülteciliğe zorlanmakta. Bu siyasi baskılara karşı demokrasi mücadelesi verilmelidir. Madencilik, inşaat, yol, enerji yatırımları ve sanayileşme toprağı, suyu, havayı kirletmekte ve iklim değişikliğine neden olmaktadır. Toprağın, suyun, havanın kirlenmesi ve iklim değişikliği tarımsal üretimi olumsuz etkilemekte, üreticiler tarımsal üretim yapmakta zorlanmakta. Bu nedenle de topraklarını terk ederek mülteci olmak zorunda kalmaktadırlar. Bütün bu kötü gidişatı durdurmamız gerekmekte. Mülteciliğe neden olan problemler bir sistem sorunudur, bu sistemi değiştirmemiz gerekmektedir” diye konuştu. CLUJ-NAPOCA

Brezilya’da üç yerli halk yok oluyor

Amazon ormanlarında yaşayan ve 204 milyon nüfuslu ülkedeki payları 900 bine kadar gerileyen yerlilere ilişkin çalışma yapan Survival adlı kuruluşun son raporuna göre, 3 yerli kabilenin yaşadığı Uru Eu Wau Wau yaşam alanı yok olmak üzere.

Ülkenin kuzeydoğusundaki Rondonia eyaletinde yer alan yerlilere ait doğal yaşam alanının on yıllardan bu yanaki ‘en büyük işgale’ maruz kaldığına dikkat çekilen Survival raporunda, bölgedeki 3 yerli halkın koruma altında olmalarına rağmen yaşam alanlarının yok edildiğine vurgu yapıldı. Raporda, Uru Eu Wau Wau adlı yaşam alanının Pacaas Novas adlı ulusal doğal parkın içerisinde yer almasının da bu tehlikeyi önleyemediğinin altı çizildi.

Hastalıklardan ölüyorlar

204 milyon nüfuslu Brezilya’da Amazon ormanlarında yaşayan yerlilerin nüfusunun 900 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. Yerli halkların yaşam alanlarının önemli bir kısmının 1970’li yıllarda yok edildiği ve dış dünyayla zoraki bağlantı kuran yerlilerin yüzde 50 ila 90’ının dışarıdan gelen hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği biliniyor. Halen 305 civarında yerli halk kabilesinin yaşadığı alanlar Brezilya topraklarının yüzde 12’sini kaplasa da, bu alanların sınırlarının belirlenmemiş olması nedeniyle kolonileştirilmesinin önüne geçilememişti.

LONDRA

 

 

 

EN SON EKLENENLER