Tarımsal Sit’e termik santral kuruluyor!

Eskişehir Alpu’da kurulacağı açıklanan termik santral, tarımsal sit alanı olan Alpu Ovası’ndaki tarımı ve bölgenin 5 bin yıllık lületaşı üretimini kül barajı altında bırakarak, Eskişehir’in bu önemli değerini kullanılamaz hale getirirken, suları da tüketecek

TMMOB Eskişehir İl Koordinasyon Kurulu, Eskişehir’in Tepebaşı ilçe sınırları içinde kurulması planlanan 1080 MW’lik Alpu Termik Enerji Santrali projesine ilişkin bir açıklama yaptı. Eskişehir il merkezine yaklaşık 32 kilometre, Tepebaşı ilçe merkezine ise, yaklaşık 25 km mesafede kurulması planlanan santrale 1.5 kilometre mesafede yerleşim birimi de yer aldığı kaydedildi. Santralin kurulacağı ve Porsuk Nehri tarafından ikiye bölünen Alpu Ovası’nın İç Anadolu Bölgesi’nin zengin ovaları arasında yer aldığına değinilen açıklamada, “Bu ovanın genelinde Porsuk Nehri’nden tali kanallarla sulu tarım yapılmaktadır. Ağırlıklı olarak; şeker pancarı, mısır, ayçiçeği, sebze ve buğday ekimi yapılmaktadır. Büyükbaş, küçükbaş hayvancılık, arıcılık diğer geçim kaynakları arasındadır. Ülkemizin en verimli ovalarından birinin göbeğinde termik santral yapılmak istenmesi, tarım ve geleceğimize ihanettir” denildi.

Yeraltı suları biter!

Bölge çiftçilerinin, 150-200 metre derinliğindeki su kuyularından, tarım yaptığına dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Yeraltı maden işletmesinde kömürün 350 metre derinlikten galeri açmak suretiyle yerüstüne çıkarılacağı düşünülürse, bu bölgede bulunan yer altı suyunun akıbeti ne olacak? Bu yer altı suyu boşaltılırsa tarımsal suyu sağlayacak başka bir imkan bulunmamaktadır. Kömür madenciliği için böylesine verimli bir üst toprağın sıyrılıp, sahanın susuzlaştırılması gerekeceğinden, kömür yatırımları tarımın baş düşmanı olacaktır” denildi.

Lületaşı üretimi sona erer!

Türkiye’de tamamına yakını bu bölgeden çıkarılan, 5 bin yıllık geçmişe sahip ve bölge halkının da önemli geçim kaynakları arasında bulunan lületaşı (beyazaltın) varlıklarının, termik santral alanı ve kül döküm sahaları altında kalarak tamamıyla yok olacağı uyarısında bulunuldu. Ayrıca kömürlü termik santrallerin oluşturdukları kül dağları ve asit yağmurlarıyla başta ormanlar ve sulak alanlar olmak üzere; doğaya, tarım alanlarına da büyük zarar verileceği vurgulanırken, “Kömürlü termik santrallerin olduğu yerlerde tarımsal üretim azalmakta, kül ve asit yağmuru yağan köylerde verimli ürün yetişmemekte, ayrıca ormanlarda ve sulak alanlarda yaşayan tüm canlıların yaşam hakları ihlal edilmektedir” denildi. Diğer yandan Alpu Ovası, Bakanlar Kurulu tarafından tarımsal sit alanı olarak ilan edilen ovalar arasında bulunuyor. Alpu Ovası’nı da kapsayan söz konusu Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’nin 21 Ocak 2017 tarihli mükerrer sayısında yer almıştı.

EN SON EKLENENLER