Tüketim çılgınlığına savaş açtı

Tuzluçayır’da yaşayan Mustafa Tan, insanların kullanmadığı eşyaları tek göz gecekondusunda topluyor ve yeni bir şekle kavuşturuyor. Tan, tarihe olan sevgisini anlatırken, insanların tüketim çılgınlığına da tepkili.

Ankara’nın Tuzluçayır Mahallesi’nde yaşayan Mustafa Tan, mali müşavirlik mesleğini geride bırakarak, kendini kullanılmayan, eski ve antika eşyalara adadı. Daha önce babasının bakkal olarak çalıştırdığı tek göz gecekondusunu eşyalarla dolduran Tan’ın asıl meselesi, tarihe olan düşkünlüğü ve tüketim çılgınlığına karşıtlığı. Tan, tam da bu yüzden insanların kullanmayıp sokağa attığı birçok eşyayı kendi imkanlarıyla topluyor ve onları yeniden bir forma sokuyor.

Tan’ın tek göz gecekondusunda, Osmanlı ve Selçuklu döneminden kalan eşyaların yanı sıra pikaplar, radyolar ve tarihi yüzyılları bulan 200 binden fazla ev ve süs eşyası bulunuyor.

‘BÜTÜN EŞYALARDA FARKLI HATIRALAR VAR’

Tan, tarihi değerlere önem veren bir ailenin çocuğu olduğunu dile getirdi. Gecekondusunda bulunan eşyalarına bazı kimselerin yüksek fiyatlar biçtiğini söyleyen Tan, “Her gelen malzemede bende ayrı bir yeri oluşuyor. Çünkü bütün eşyalarda farklı hatıralar vardır. Ekonomik durumum iyi olsa ticaret değil ama tarihe olan sevgimden dolayı eşyaları sergilemek isterim. Ama satmaya kıyamıyorum” dedi.

‘TÜKETİM ÇILGINLIĞI VAR’

Tan, topladığı eşyalar üzerinden para kazanma gibi bir çabasının olmadığını belirtti ve şunları söyledi: “Eşyaların hepsi yüzde 70 orijinal. Beli dönemlerden, köylerden, evlerini taşıyanlardan gelen eşyalar bunlar. Tabi yeni nesil bu tür malzemelere önem vermiyor. Bir tüketim çılgınlığı var. Her gün yeni bir şeyler çıkıyor ve eskiler çöpe atılıyor. Bununla birlikte hatıralar ve değerlerde çöpe gidiyor. Tarihe değer vermeyen toplumlar yok olmaya yüz tutmuş toplumdur. Birçok eşya da para karşılığında alıyorum. Değeri yüksek olan eşyaları insanlar ekonomik sıkıntıdan dolayı satmak zorunda kalıyor. Yaptığım iş profesyonel değil. Fakat bu eşyaların her birinde ayrı bir hatıra var. Beni bu işe bu düşünce çekiyor.”

ZİYARET EDİLEBİYİYOR

Tan’ın gecekondusundan bir eşya almak zor ancak eşyaları görmek, dokunmak, gecekondunun tarihi havasını tatmak oldukça kolay. Tan, şehir dışından birçok insanın gelip kendisini ziyaret ettiğini ve eşyaların oldukça ilgi topladığı söyledi.

‘CANIMIZI VERİP EVİMİZ, TARİHİMİZİ SAVUNACAĞIZ’

Tan, cami-cemevi projesi sırasında gecekondusunun yıkılmak istendiği bilgisini de paylaştı. Rafa kaldırılan projeye tepkisi hala taze olan Tan, “Canımızı veririz, evimizi, kültürümüzü, tarihimiz savunuruz” diye ekledi.

EN SON EKLENENLER