Turgutlu’da nikel madeninden sonra sıra jeotermallerde!

Germencik’te jeotermal enerji santrali nedeniyle içme ve kullanma sularına arsenik bulaştığı bilinirken, aynı zamanda bölgede yeraltı sularının hızla derinlere kaçmakta olduğu bilgisi var. Ayrıca bölgede salınan gazlar, 450 kovandaki milyonlarca arının ölümüne neden olmuştu

Manisa’ya bağlı Turgutlu ilçesinde, halkın Çaldağı’nda yapılmak istenen nikel madenine karşı mücadelesi, uzun zamandır devam ediyor. Önümüzdeki günlerde, Çaldağı’nda iptal edilen ÇED raporu için yeni bilirkişi keşfi yapılacak. Bu nedenle keşif öncesi Turgutlu’da geniş katılımlı bir bilgilendirme toplantısı ve panel yapıldı. Turgutlu Çevre Platformu (TURÇEP) tarafından, Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panelde, salon tamamen dolarken, ayakta izleyenlerin sayısının daha fazla olduğu görüldü. Tüm bunlar yaşanırken Manisa’da yeni bir felaketler zincirinin, bölgede hayata geçirilme hazırlıkları içinde olunduğu görüldü. Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından, Manisa’da 14 adet jeotermal sahanın ihale edildiği Resmi Gazete’de yayımlandı. İlana göre, Manisa ili Turgutlu ilçesinde: 4 bin 214 hektar, Gördes ilçesinde: 4 bin 968 hektar, Alaşehir ilçesinde: 4 bin 218 hektar, Gölmarmara ilçesinde: 4.604 hektar, Salihli ilçesinde: 2.185 hektar, Sarıgöl ilçesinde: 3 bin 456 hektar, Kırkağaç ilçesinde: 9 bin 370 hektar, Akhisar ilçesinde: 4.967 hektar alan ihale edilecek. Manisa ili ve ilçeleri sınırları içinde toplam 37 bin 983 hektar alan, yani 370 bin 983 dönüm arazi içinde yüzlerce jeotermal sondaj yapılacak.

Jeotermal enerji nedir?

Jeotermal enerji, yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş basınç altındaki sıcak su, buhar, gaz veya sıcak kuru kayaçların içerdiği termal enerji, olarak tanımlanmaktadır. Yerkabuğunun derinliklerinde bulunan uranyum (U238,U235), toryum (Th232) ve potasyum (K40) gibi radyoaktif maddelerin bozulması sonucu, sürekli olarak ısı üretmesi işleminin jeotermal enerjinin kaynağı olduğu biliniyor. Enerji santrali için yer altının 1000 ila 4000 metre derinlikten çekilen jeotermal sıvının içerdiği kimyasallar ise bor, cıva, arsenik, kurşun, amonyak, antimuan, lityum, karbondioksit, hidrojen sülfür ve tuzdur. Bunlar çevreye ciddi zararlar vererek kirletmektedir. Bu santrallerin yoğun olarak görüldüğü Aydın ilinde, jeotermal santraller faaliyete başladığından bu yana, il genelinde ölüm oranları geçmişe göre %30 artarken, kanser vakaları ise, Türkiye ortalamasının yaklaşık 2,5 katına ulaşmış durumda. Aydın Germencik’te jeotermal enerji santrali nedeniyle içme ve kullanma sularına arsenik bulaştığı bilinirken, aynı zamanda bölgede yeraltı sularının hızla derinlere kaçmakta olduğu bilgisi var. Ayrıca, bölgede 2017 şubat ayında santrallerin saldığı gazlar, 450 kovandaki milyonlarca arının ölümüne neden olmuştu. Çiftçilerin zeytin, üzüm ve özellikle incir üretimlerindeki rekolteler yarı yarıya düşerken, kirlenen sularla sulanan bahçelerden elde edilen ürünler, arsenik gibi birçok ağır metali soframıza kadar taşıyor. İhracatçılar ise, bölgenin ürünlerini artık almamaya başladı.

EN SON EKLENENLER