Turizm bölgesi metan patlaması tehdidi altında

Turizm bölgesi olan Türkbükü Koyu ve Gündoğan mahallesi sınırları içerisinde yer alan Gündoğan çöplüğü, sürekli metan gazı ürettiğinden olası bir patlama riski ile karşı karşıya. Gündoğan çöplüğünün yaşam alanlarını yok ettiğini belirten mahalle sakini ve ekolojistler, yetkililerin bir an önce harekete geçmesini istedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Türkbükü Koyu ile Gündoğan mahallesi sınırları içerisinde yer alan Gündoğan çöplüğü, tehdit saçıyor. Rehabilite edilmediğinden kaynaklı metan patlaması riski ile karşı karşıya olan çöplükte 2006’dan 2016’ya kadar 6 yangın meydana geldi. 2013 Haziran’ında çıkan son büyük yangında Gündoğan mahallesi yok olma tehdidi altında kaldı. 10 yılda meydana gelen yangınlarla çöplük alanının çevresinde bulunan 111.5 hektarlık alanda Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) tarafından dikilen 41 bin ağaç yanarak kül oldu. Son yangının ardından Bodrum Belediyesi tarafından Gündoğan çöplük alanına çöp dökümü yasaklanırken, gerekli önlemlerin alınmadığından kaynaklı alana hala kaçak yollarla çöp dökümü yapılmakta. Sürekli metan gazı üreten çöplük alanı nedeniyle tedirgin olan Gündoğan mahallesi sakinleri Gündoğan Mahalle Meclisi ile soruna çözüm arıyor.

‘AĞAÇ DİKİMİNE DAHİ İZİN VERİLMİYOR’

Gündoğan Mahalle Meclisi üyesi ve ekolojist Haluk Ortaç, “Hazine en son buradaki kira sözleşmesini iptal ederek TEMA’nın elinden burayı almak istedi. Şu an bir yargı süreci içerisinde olduğundan kaynaklı oraya biz de bir şey yapamıyoruz. Ağaç dikimine dahi izin verilmiyor. Bunun beraberinde bir rantı doğuracağını tahmin ediyoruz. Bu yargı sürecinin sonucunda hazine burada da diğer kendine ait yerlerdeki tutumunu devam ettirecek. Burayı uzun vadeli birisine peşkeş çekmek anlamında ya kiralayacak ya da TOKİ’yi getirecek” diye konuştu.

‘GAZ ÇIKIŞ BACALARI AÇILMALI’

Çöplüğün metan gazı üretmesinin bölgede metan gazı patlaması riskini her geçen gün artırdığını belirten Ortaç, çöplük alanının üzerinin sadece toprak ile kapatılmasının patlama riskini daha da artırdığına vurgu yaptı. Toprak ile kapatılmasının ardından gaz çıkış bacalarının açılması gerektiğini kaydeden Ortaç, “Fakat bu yapılmadı. Böyle bir patlama riskiyle kaderine terk edilmiş vaziyette. En yakın zamanda gaz çıkış bacalarının açılması ve bir proje dahilinde tekrardan ağaçlanması gerekiyor” dedi.

‘KALAN SON AĞAÇLAR DA YANACAK’

Son bir yıldır Gündoğan çöplüğüne çöp dökmenin yasak olduğu halde gerekli tedbirlerin alınmadığını belirten Meclis üyesi ve ekolojist Nihat Koyuncu da, “Buranın bir an önce rehabilite edilmesi lazım. Buradan çok kötü kokular geliyor. Her taraf cam şişelerle dolu. Bu yeni yangınlara davetiye çıkartacaktır. Burada az biraz ağaç kaldı onlar yanacaktır. Aşağıda ağaçlık bölgeler ve yerleşim yerleri var yangın oraları da tehdit edecektir” dedi. Gündoğan çöplüğündeki kirliliğin yağan yağmur suları ile yer altı sularına da karıştığını, adeta zehir saçtığının altını çizen Koyuncu, “Buradan çıkan metan gazı ve pis kokular rüzgar yolu ile yerleşim alanlarına dağılarak insan sağlığını tehdit ediyor. Bu çöplüğün turizmin kalbi olan Gündoğan ve çevresine de etkisi büyük. Karşımız Küçükbük Koyu oradan burası çok net görünüyor. Buradaki pislik yağmur sularına karışıp Küçükbük’ü de kirletiyor. Orada denize giren insanların sağlığını kim koruyacak? Bu da ister istemez turizmi olumsuz yönde etkiliyor” şeklinde konuştu. Çöplükte son çıkan yangının ardından alanın hala içten içe yandığını, yer yer dumanların çıktığını aktaran Koyuncu, yetkililerin biran önce Gündoğan çöplük alanı için harekete geçmesi yönünde çağrıda bulundu.

Gökhan Öner – dihaber

EN SON EKLENENLER