Türkiye’de RES’ler büyük tekellere!

Türkiye’nin enerji çöplüğüne dönüşme süreci, enerji devlerinin eliyle büyüyerek süreceği anlaşılıyor. General Electric ile Türkiye’den FİBA, Borusan ve Özgül Holding’in bir proje ile rüzgâr enerjisine 1.3 milyar dolarlık yatırım yapacağı ve 5 ilin elektriğinin sağlanacağı ifade edilmişti. Proje şöyle: ‘2 yıl proje, lisanslar, izinler ve 2 yıllık yatırım sürecinin ardından 2021’de üretime başlayacak.’

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim santrali önlisans başvuruları hakkında bir duyuru yaptı. Yapılan duyuruda, “Rüzgar enerjisine dayalı ön lisans başvuruları bakımından 30 Temmuz 2015 Tarih ve 5709 Sayılı Kurul kararı ile belirlenen başvuru tarihleri, 9 Mart 2017 tarihli ve 6956 – 32 sayılı Kurul kararı ile ertelenmiştir. Bu kapsamda 3, 4, 5, 6, 7 Nisan 2017 tarihlerinde alınması planlanan söz konusu başvuruların 2, 3, 4, 5 6 Nisan 2018 tarihlerinde alınmasına” karar verildiği açıklandı.

Bu karar niçin alındı?

Bu karara RES’çiler dışında üzülen yok aslında. Rüzgar Enerjisi Santralleri’nin (RES) kurulduğu bölgelerde insanların isyan ettiğini izliyoruz. Alınan bu kararın halkın isyan etmesi nedeniyle alındığı sakın sanılmasın. Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın ABD’de katıldığı ‘IHS CERAWeek 2017 Enerji Konferansı’nda ABD’li bazı (General Elektrik vb) enerji devleri ile el sıkıştığı duyurulmuştu. General Electric ile Türkiye’den FİBA, Borusan ve Özgül Holding’in rüzgâr enerjisine 1.3 milyar dolarlık yatırım yapacağı ve 5 ilin elektriğinin sağlanacağı ifade edilmişti. Proje: 2 yıl proje, lisanslar, izinler ve 2 yıllık yatırım sürecinin ardından 2021’de üretime başlayacak. EPDK’nin aldığı bu kararı son gelişme ile birlikte değerlendirmek doğru olacaktır. Ufak çaplı firmaları devre dışı bırakılmasının planlandığı kurulan ortaklığa bakıldığında net görülebiliyor. Türkiye’yin enerji çöplüğüne dönüşme süreci, enerji devlerinin eliyle büyüyeceği ise anlaşılıyor. Türkiye’nin birçok bölgesinde meraların, tarım arazilerinin, ormanların işgal edilmesiyle ortaya çıkan RES’lere tepkiler ise her geçen gün artıyor. Açıklanan projede RES’lerin ‘ortalama bin hektar’lık yani 10 bin dönüm diğer bir ifadeyle 10 milyon metre kare alanda kurulacak. Kurulacak yerlerin henüz açıklanmamış olmasının bir önemi yok. İhalesi iptal edilen alanlar olduğu şimdiden belli. Bu böllgelerin ağırlıklı Ege bölgesinde yer alacağı ise biliniyor.

HABER MERKEZİ

EN SON EKLENENLER