Tuz Gölü yok ediliyor

Ekolojik dengeyi çıkarları için alt üst eden firmalar, uzmanların uyarılarına rağmen Tuz Gölü’nü yok eden çalışmalarına devam ediyor. Fotoğraf sanatçıları, ‘Salt Tuz’ adlı fotoğraf sergisi açarak, yanlış tuz üretemi nedeniyle Tuz Gölü’nün kuraklaştığına dikkat çekiyo

Tuz Gölü, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Tuz Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesine dikkat çekmek isteyen bir grup fotoğraf sanatçısı Nişantaşı Işık Galerisi’nde, “Salt Tuz” adlı fotoğraf sergisi açtı. Küratörlüğünü fotoğraf sanatçısı Salih Güler’in yaptığı sergide, 2013 yılından bu yana 24 sanatçı tarafından Tuz Gölü’nde çekilen fotoğraflar sergileniyor.

Yanlış politikalar yok ediyor

Fotoğraf Sanatçısı Salih Güler, önlem alınmadığı taktirde 15 yıldır gözlemlediği Tuz Gölü’nün, yakın bir tarihte yok olacağını belirterek, “Salt Tuz Sergisi yaklaşık 4 senelik bir emeğin karşılığı. 15 sene evvel Tuz Gölü’nü keşfettim. Her yıl olmak kaydıyla 60-70 kez Tuz Gölü’ne gittim. Son zamanlarda Tuz Gölü’nde yansımayı yakalayabileceğimiz suyu bulmakta çok zorlandık. Bunun sebebi de, bu güne kadar orada uygulanan yanlış politikalar. Tuz Gölü, yok olmak üzere. Bu sergide, Tuz Gölü’ndeki bu güzellikleri sergileyip, bu güzelliklerin kısa bir süre sonra kalmayacağını ifade etmek istedik. Tuz Gölü, bir simge olsa dahi diğer bütün doğal varlıklarla ilgili bir farkındalık yaratmak istedik” şeklinde konuştu.

Sular giderek çekiliyor

Fotoğrafçı Sanatçısı Zeynep Sezerman ise “Son 2-3 yıldır Tuz Gölü’nü sürekli inceliyorum. Suları gittikçe çekilen ve yanlış şekilde tuz üretiminden kaynaklanan, gölün yok olmasına yol açan bir ortam var. Haziran ve eylül aylarında gittiğimizde su seviyesi çok farklıydı. Suya ulaşmak için haziran ayında 500 metre yürürken, eylül ayında gittiğimizde suya ulaşmak için yaklaşık 2 kilometre yürüyüp, sularla karşılaştık. Çevredekilerle konuştuğumuz zaman, bize her sene kuraklığın çok hızlı bir şekilde geldiğini, bunun yanlış tuz üretiminden kaynaklandığını ifade ettiler” dedi. Gelirinin öğrencilerin eğitimine harcanacağı sergi, 01-19 Kasım tarihleri arasında görülebilecek.

Uzmanlar uyardı

Tuz Gölü’nde açılacak 10 tuzlanın ekolojik dengeye etkileri konusunda, Ankara, Gazi, Hacettepe ve Konya Selçuk üniversitesinin hazırladığı raporlarda da önemli uyarılar bulunuyor. Tuz Gölü’nün su kaynakları, debiler ve yeraltı suyu dikkate alındığında yeni açılacak tuzlaları besleyecek yeterlilikte olmadığına dikkat çekilen raporlarda yeni kurulacak tuzlaların göldeki sürekli çekilme ve azalma gösteren kaynak suları ile gölde Tuz Gölü’nde açılacak 10 tuzlanın ekolojik dengeye etkileri konusunda, Ankara, Gazi, Hacettepe ve Konya Selçuk üniversitesinin hazırladığı raporlarda da önemli uyarılar bulunuyor. Tuz Gölü’nün su kaynakları, debiler ve yeraltı suyu dikkate alındığında yeni açılacak tuzlaları besleyecek yeterlilikte olmadığına dikkat çekilen raporlarda yeni kurulacak tuzlaların göldeki sürekli çekilme ve azalma gösteren kaynak suları ile gölde yaşayan canlılar yönünden kesinlikle tehlike arz edeceğine işaret ediliyor. Bu bölgede açılması planlanan yeni tuz üretimi madencilik faaliyetlerinin; göle, doğal yapıya, yer altı ve yer üstü jeolojik yapıları ile hidrosistemine doğrudan ve olumsuz etki yapacağı ve Tuz Gölü’nün sonunu getireceği ifade ediliyor. Yaşayan canlılar yönünden kesinlikle tehlike arz edeceğine işaret ediliyor. Bu bölgede açılması planlanan yeni tuz üretimi madencilik faaliyetlerinin; göle, doğal yapıya, yer altı ve yer üstü jeolojik yapıları ile hidrosistemine doğrudan ve olumsuz etki yapacağı ve Tuz Gölü’nün sonunu getireceği ifade ediliyor.

Tehlike çok büyük

10 firma, mahkemelerin verdiği iptal kararına rağmen Tuz Gölü’nde çalışmalarını sürdürüyor. Göle ilişkin uyarılarda bulunan Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu, “Bilim dışı tekniklerle göl için hayati önemde olan su gözenekleri kapatılıyor. Bu tesisler bilimsel raporlar gözardı edilerek çalışmalarına bu şekilde devam ederse Tuz Gölü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak” demişti.

EN SON EKLENENLER