Uludağ Milli Park olarak kalsın

Alan Başkanlığı projesinin Uludağ Milli Parkı’na çok büyük zararlar vereceğini belirten ekoloji örgütleri, ‘Uludağ’da alan başkanlığı istemiyoruz’ dedi

AKP milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulan Uludağ Alanı Hakkında Kanun Teklifi ile Uludağ için yeni bir yağma süreci için adım atılırken Alan Başkanlığı oluşturulmak isteniyor. Bir Milli Park olan Uludağ bu teklifle birlikte bu özelliğinin ya kaldırılacağı ya da alanının daraltılarak yeni oteller için yağma alanları oluşturulmak amaçlanıyor. 2019 yılında Kapadokya’da kurulan Alan Başkanlığı ile birlikte, bölge turizm sermayesinin insafına bırakılmış ve Göreme Milli Parkı, Milli Park statüsünden çıkarılmıştı. Ardından yeni yollar ile peri bacaları yıkıma uğratılırken, Alan Başkanlığı’nın tek hedefinin otel işletmecilerine alan yaratmak olduğu biliniyor. Bu yağma girişimine izin vermeyeceğini ifade eden tepkiler yaşanıyor.

‘Uludağ’da alan başkanlığı istemiyoruz’

Türkiye Ormancılar Derneği Bursa Temsilciliği, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu , Bursa Akademik Odalar Birliği Dönem Sözcülüğü, Bursa Barosu Başkanlığı, DOĞADER ve Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanlığı’nın ortak gerçeklerştirdikleri basın toplantısında ‘Uludağ’da Alan Başkanlığı oluşturulma girişiminin meclis gündemine gelme hazırlığı yapılmasına dikkat çekildi. ‘Uludağ’da Alan Başkanlığı İstemiyoruz’ başlığı ile hazırlanan açıklamayı Ormancılar Derneği Bursa Temsilcisi Cemal Türeyen okudu.

Uludağ hakkında bilgi veren Türeyen, “Uludağ 2543 m. yüksekliği ile Marmara Bölgesinin en yüksek dağı olup, 1320 çeşit bitki, böcek ile çok sayıda ve türde yaban hayvanına ev sahipliği yapmaktadır. Ülkemizin ilk kış-doğa sporları merkezidir. 1961 yılında Milli Park olarak ilan edilen, 13.024 hektar büyüklüğündeki bu koruma alanı 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu hükümleri kapsamında yönetilmektedir. Birçok bilimsel araştırmanın da yapıldığı Uludağ Milli Park’ının  % 71’i tamamen orman örtüsü ile kaplıdır. Geriye kalan bölümü ise üzerinde sadece Uludağ’da yetişen dünya literatüründe yer alan 32 endemik türün bulunduğu alpin çayır alanları ile kayalık alanlardır” dedi.

Büyük zarar verecek

Alan Başkanlığı projesinin Uludağ Milli Parkı’na çok büyük zararlar vereceğinin aşikar olduğunu kaydeden Türeyen, “Bu alanda yapılacak yeni otel zincirleri, yeni yerleşim yerleri, otoparklar, yeni yollar ve artacak nüfus, mevcut doğal dokuya büyük zararlar verecektir. Bursa’mızı besleyen su kaynakları kirlenecek, endemik türler yok olacak, artacak yapılaşma sonucu bacalardan çıkan sıcaklık, Uludağ’ın kış aylarındaki ortalama ısı değerini olumsuz yönde değiştirecektir. Bu nedenlerle Uludağ’da, Alan Başkanlığı kurulmasının, Uludağ’ımıza ve dolayısıyla Bursa’mıza getireceği olumsuzluklar nedeniyle Uludağ’da Alan Başkanlığı kurulmaması ve Milli Park olarak yönetilmeye devam edilmesi konusunu kamuoyuna saygı ile arz ederiz” şeklinde konuştu.

 

#Uludağ #Milli #Park #olarak #kalsın

EN SON EKLENENLER