WHO: Sahte ilaçtan 116 bin çocuk öldü

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yoksul ülkelerde satılan ilaçların yüzde 10’unun sahte olduğunu ve her yıl onbinlerce çocuğun sıtma ile zatürre gibi hastalıklarda yaşanan ölümün buna bağlı geliştiğini duyurdu. WHO dünya genelinde 48 binden fazla ilaç içeren yüz çalışmayı inceledi. Buna göre sıtma ve bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılan ilaçların, tüm sahte ilaçların yaklaşık yüzde 65’ini oluşturduğu belirlendi. WHO, bu sorunun en çok yoksul ülkeleri etkilediğini açıklarken, kötü ilaçlar alındıktan sonra her yıl 72 bin ile 169 bin çocuğun zatürreden yaşamını yitirdiğini belirtti.

116 bin çocuğun ölümü

İngiltere’de yapılan araştırmada ise, sahte ilaçların Afrika’da sıtmadan 116 bin çocuğun yaşamını yitirmesine neden olmuş olabileceği yönünde sonuçlar verdi. Sahte ilaçlar, düzenleyici kuruluşlar tarafından onaylanmayan, kalite standartlarını karşılamayan ya da kasıtlı olarak bir maddeyi yanlış beyan eden ürünleri kapsıyor.

Sahte aşılar satılıyor!

WHO 2013’te sahte ilaçlar için gönüllü bir küresel izleme sistemi oluşturdu ve kalp sorunlarını, diyabet, doğurganlık sorunlarını, zihinsel sağlık sorunlarını ve kanseri tedavi ettiklerini iddia eden ilaçlar da dahil olmak üzere, yaklaşık bin 500 sorunlu ilaç hakkında rapor aldı. WHO, ayrıca sarı humma ve menenjit gibi hastalıklara yönelik sahte aşı sorunları olduğunu bildirdi. WHO uzmanları bugüne kadar tespit edilebilen sahte ilaçların problemli bütünün yalnızca “küçük bir kısmı” olduğu görüşünde. Örgüt, dünyada sahte ilaçlara yılda 30 milyar dolar harcandığını tahmin ediyor.

EN SON EKLENENLER