Yanan, yakılan, yok edilen ormanlar!

Yazın gelmesiyle birlikte orman yangınları gündemimiz olmaya başladı. İzmir, Mersin ve Çanakkale’de başlayan orman yanıgınlarının kontrol altına alındığı açıklandı. Mersin ve Çanakkale’de 60 hektar, İzmir’de ise 800 hektar ormanlık alan kül olmuş durumda. Bunların dışında Kaz Dağları’nda kundaklamayla başladığı anlaşılan orman yangını, Alanya’da, Hatay’da ve birçok yerde ciğerlerimizi yakıyor.

Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü girişimiyle Google, BM Çevre Programı, BM Küresel Çevre Programı ve 40’tan fazla ortağın bulunduğu bir konsorsiyum, uydu verileri ve diğer bilgilerle derlenen ‘Küresel Orman Takip ve Uyarı Sistemi’ kapsamında Ocak 2000-Aralık 2012 tarihlerine ilişkin bir rapor yayımlamıştı. Bu raporda, bu tarihler arasında Türkiye coğrafyasında ‘342 bin 571’ hektar orman kaybı olduğu açıklanmıştı. Bu rakamın yaklaşık yüzbin hektarının orman yangınları sonucu çıktığı bilinirken, 250 bin hektar ormanın ise taammüden yok edildiği bilinmektedir. Bugün ise açıklanmış olan bir rapor olmamasına karşın, yok edilen orman varlığının 500 bin hektarı aştığı düşünülmektedir. Yanan ormanların 150 bin, sermaye talanı ile yok edilen ormanların ise 350 bin hektar olduğu tahmin edilmektedir.

Yine Cerattepe’de büyük çoğunluğu orman arazisi olan 5 bin hektarlık bir bölgeye maden için ruhsat verileceği, ekolojistler tarafından ifade edildi. Bölgede maden için katledilecek ağaç sayısının ise; 5 milyon civarı olacağı vurgulandı. Bu sayının içinden ‘kereste’ özelliğinde ağaçlar çıkarıldığı takdirde milyonlarca fide, genç ağaç ve binlerce tür bitki yok sayıldı. Ordu Fatsa’da da inşa edilen HES’ler ve altın madeni nedeniyle 100 binlerce ağacın ve bereberinde bölgede yaşayan canlıları içinde barındıran ormanlar yok edilmeye devam ediliyor.

Mersin Akkuyu’da nükleer santral için yine yüzbinlerce ağaç katlediliyor. 3. Köprü ve havalimanı için milyonlarca ağaç, yine katledilmekten kurtulamadı. Biga’daki termik santraller nedeniyle yüzbinlerce ağaç, Çaldağı’nda maden için milyonlarca ağaç, Istranca Dağları’nda enerji nakil hatları için yüzbinlerce ağacın katledildiği raporlarda yer aldı. En büyük felaket ise, Kürdistan coğrafyasında yaşandı, yaşanıyor. Askeri operasyonlarda atılan bombalar nedeniyle ormanlar küle döndü. Burada yanan ormanların söndürülmesine dahi izin verilmezken, onbinlerce hektar orman yok oldu. Beraberinde binlerce canlının yaşamı ve yaşam alanı da yerle bir edildi.

Yusuf Gürsucu/İstanbul

EN SON EKLENENLER