Yapboz tahtasında yeni sınav

TEOG talimatı verildiği gün, birçok kente yeni bir sınav sisteminin gönderildiği ortaya çıktı. MEB’in genelgesinde yer alan yeni sınav sisteminin ismi ‘Milli İzleme Sınavı’ olarak belirlendi

AKP Genel Başkanı Tayip Erdoğan’ın talimatıyla kaldırılan TEOG’a, alternatif bulma çabaları devam ederken, eğitim sistemi yapboz tahtasına döndü. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), uzun vadede tüm sınıflar için planladığı yeni sınav sistemi de kaygıları artırdı. MEB, “Milli İzleme Sınavı” ismini verdiği yeni sınav sistemi, Bakanlar Kurulu’na sunulacak genelge yer aldı.

Açık uçlu soruların yer alacağı sınav, birçok ilde ilk kez aralık ayından başlayarak, dönem sonlarında 5. sınıf öğrencilerine Türkçe, matematik ve fen bilgisi derslerinde uygulanacak. Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerin pilot uygulama için seçildiği yeni sınav sisteminin, ilk planda 24 şehirde denenmesine karar verildi. Gönderilen genelgede, 2017’de ilk kez uygulanacak sınav için hazırlıkların yapılması talimatı yer aldı.

Seçkin okul ayrımı

Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Liseleri Derneği (TEVDAK) tarafından yapılan açıklamada, TEOG yerine öngörülen çözümlerin bazılarının seçkin okulların sıradanlaşması riskini taşıdığını vurgulayarak, “Seçkin okullara öğrencilerin merkezi sınav ile yerleştirilmesi gerekir’’ denildi.

Önemli vurgusu

Önerinin içerisinde yer alan, “Seçkin okullar bir ülke için önemlidir: Bu okulların ülkelerine hizmet edebilmeleri için 3 önemli faktör bulunmaktadır: En iyi öğretmenler, en iyi sistem ve tesisler ve en iyi öğrenciler. Bu faktörlerden herhangi birisi sıradanlaşırsa, okul da sıradanlaşır” ifadelerine yer verildi. Sınavsız sistemi de eleştiren dernek, “Seçkin okullara öğrencilerin merkezi sınav ile yerleştirilmesi gerekir. Adrese dayalı bir yerleştirme sisteminin, ülkemizin seçkin okullarını birkaç yıl içinde sıradanlaştıracağı endişesini taşımaktayız” dedi.

Açıklamada, “İkinci bir öneri olan ortaokul notlarına göre yerleştirme ise bu notların, TEOG sisteminin içindeki rolleri nedeniyle, son yıllarda öğretmen ve müdürlerin tüm çabalarına rağmen şişirilmiş olmasından dolayı, sağlıklı bir yöntem değildir. Kanımızca, ülkemizdeki okul envanterinin küçük bir kısmını oluşturan seçkin okullara merkezi sınav ile yerleştirme yapılması, bu okulların ve ülkenin geleceği için en sağlıklı yöntem olacaktır. Ortaokul bitirme notu 85’in üzerinde olan öğrencilerin tümüne, bu sınava girme hakkının verilmesi, fakat bu sınava girmenin şart koşulmamasıdır” denildi.

EN SON EKLENENLER