Yasa çekilse de; Egeli AKP’ye güvenmiyor

Tepkilerin ardından yasa tasarısından çıkarılan zeytinlikler iktidarın gündemindeki yerini korurken; zeytinlik arazilerin yoğun olduğu Ege Bölgesi’nde halk, zeytinlik arazilerin geleceğine dair hükümete güvenmediklerini söylüyor

Zeytinlik arazilerin sanayiye açılmasını öngören yasa geçtiğimiz günlerde gelen yoğun tepki nedeni ile torba yasa tasarısından çıkarıldı. Zeytinliklerle ilgili bu düzenleme Meclis’e ilk defa gelmiyordu, 7’inci kez gelmişti. Üstelik Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, gerek tartışılan zeytinlik maddesinin, Sanayi Komisyonu’nda tasarıdan çıkarılmasının hemen ardından gerek son yaptığı açıklamada zeytinlik alanlarıyla ilgili değişiklikten vazgeçilmeyeceğini, bu yasanın tekrar geleceğini söyledi. Bakan’ın açıklamaları böyleyken, Ege Bölgesi’ndeki halk bir şekilde zeytinliklerin yine sanayiye açılacağını ve hükümete inanmadıklarını belirtiyor. Bergamalı kadınlar hükümetin zeytinlik yasasının geri çekilmesine inanmadıklarını ifade ederek, hükümetin zeytinliklerle ilgili tutumuna tepki gösterdi.

‘Bu ülkede her şey olabilir’

Bergama’da ev yemeklerinin olduğu bir aile lokantasında çalışan Gülsevim Çelimli, “Bu ülkede her şey olabilir”, diyerek başladığı konuşmasına şöyle sürdürdü: “Ben doğanın katledilmesine karşıyım, doğa olmayınca insan olmaz, yaşam olmaz. Yüzyıllarca yaşayan ağaçlar bunlar, neden katlediyorlar bu ağaçları. Şurada yanı başımızda 6 bin ağacı katlettiler. Az ilerde boş arazi var, git oraya yap, ağaçları neden yok ediyorsun ki?” Doğa tahribatının sadece Ege Bölgesi ile sınırlı olmadığını belirten Çelimli, “Burası benim bölgem diye sadece burası için ses çıkarmıyoruz, ülkenin her tarafı için doğanın katledilmesine karşı çıkmamız gerekiyor. Ağacı, kuşu, hayvanı, suyu her şeyi korumalı. Bu tek kişinin yapacağı bir şey değil, herkesin karşı koyması gereken, herkesin sesini yükseltmesi gereken bir şey. Niye, yandaşlara parsellemek için. Gittikçe de fakirleşiyoruz biz de, hem çölleşiyor ülke hem fakirleşiyoruz” dedi.

‘ Maden kuruldu, fıstık bitti’

Fahriye Şengül de kaygısının devam ettiğini belirterek iktidarın tasarıdan vazgeçmeyeceğini düşündüğünü belirtti. Şengül, tepkisini şöyle dile getirdi: “Bakın burada siyanür suya karıştı madenden, içtiğimiz suya bile karıştı. Çok karşı çıkıldı ama dinlemediler, kurdular madeni. Mesela burada altın madeni nedeniyle yıllardır çam ağaçlarının fıstık vermediği söyleniyor. Birileri zenginleşecek diye orada çam fıstığı ile geçimini sağlayan Kozak köylüleri fakirleşti. Kozaklıların maddi olarak durumu çok iyiydi, şimdi öyle değil fıstıktan geçiniyordu o insanlar.”

 Habibe Eren-Zülal Koçer/İZMİR-Şûjîn

EN SON EKLENENLER