12 Eylül Faşizmi AKP ile Devam Ediyor.

Eylül toparlandı gidiyor. Ya bıraktığı acılar onlar da gidecek mi ? Bizimle yaşamaya devam mı edecek, yürek acıları katmerleşerek sürecek mi ?

Eylül adını duyduğumda ilk aklıma gelen ; 12 Eylül . 12 Eylül 1980 askeri darbesini gerçekleştiren ve kendilerine Milli Güvenlik Konseyi adını veren generallerin 12 Eylül 1980 ile 6 Aralık 1983 tarihleri arasında neden olduğu binlerce ihlal ve insanlığa karşı işlenen suçlar var.

Peki bu suçların hangileri işlenmeye devam ediyor.

12 Eylül askeri darbe döneminde insanlığa karşı suçların faillerinin yargı önüne çıkarılamaması, çıkarılanların ise zamanaşımı nedeni ile cezalandırılmaması Türkiye’de cezasızlığın sürdüğünün en önemli göstergelerindendir.

Geçmişle yüzleşme ceza adaleti ve onarıcı adalet bakımından bir zorunluluktur. 12 Eylül davasındaki gibi geçmişle yüzleşme yapıyormuş gibi yapıp bunu mahkeme salonuna hapsetmeye kalktığınız anda siyasi duruma ya da partinizin düşüncesine göre davrandığınızda geçmişle hesaplaşma olmaz Aksine aynı suçları işlemeye, insan haklarını çiğnemeye devam edersiniz. 12 Eylül 1980’den günümüze 41 yıllık süreçte neler yaşandı. Yaşanmaya da ne yazık ki devam ediliyor.

Beraber anımsayalım mı? Binlerce kişi gözaltına alındı. İnsanlar: terörist alevi, Kürt, Ermeni diye fişlendi, Binlerce dava açıldı.

Sadece cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla 100 000 kişi yargılandı, yargılanıyor. Türk Ceza Kanunu’nun 141, 142 ve 163. maddeleri güya kaldırıldı ama yerine ”Terörle Mücadele’ maddeleri getirildi. “örgüt üyesi olmak” suçlamalarından binlerce kişi yargılandı, Binlerce kişiye yurt dışına çıkış yasağı getirildi. khk’larla binlerce kişi işten atıldı.

Yüzlerce kişi “mülteci” olarak yurtdışına gitti, Gözaltında yüzlerce insan kayboldu. Hapishanelerde onlarca kişi yaşamını yitirdi, Gözaltında ve o aşamada kuşkulu ölümler oldu. “kaçarken” vurulanlar, “çatışmada” ölenler yasaklanan ,kapatılan dernekler, faaliyetlerine son verilen dernekler.

Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala yıllardır tutsak. HDP’li belediyelere kayyum atandı Başkanlar tutsak Barışı savunmak çok defa yasaklandı Suruç ve Ankara katliamları. Sanki değişen bir şey yok gibi. Çünķü 12 Eylül Faşizmi akp ile devam ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri