23 Aralık 2012 … Maraş !

22 Aralık, Cumartesi günü  ana caddeleri yeni yıldan dolayı ışıl ışıl olan Maraş yeni yıl ışıklarından dolayı da cıvıl cıvıl bir şehir görüntüsündeydi. Gün dönüp, takvim 23 Aralık Pazar’ı gösterdiğinde ise sanki sihirli bir değnek dokunmuş gibi ortaya bambaşka bir şehir çıkmıştı.

Pazar sabahı Maraş merkezi “hayalet şehir” gibiydi. Sokaklar bomboştu. Alevi kuruluşlarının basın açıklaması yapacaklarını açıkladığı Gar Meydanı çepeçevre kordona alınmıştı. Bariyerler, bariyerlerin arkasında ise ip gibi dizilmiş, kalkanlı, gaz maskeli polisler. Adı konulmamış bir sıkıyönetim havası şehire hakimdi.

Katliamı protesto etmek için şehre gelmiş olanların sayısının azlığı bilinmesine rağmen şehir tam bir polis işgali altındaydı. Resmi polisler dışında çok fazla sayıda sivil polis anma için şehire gelmiş olanları adım adım takip ediyordu.

Şehrin “soğuk” görüntüsü bazı cadde ve park isimleriyle daha da ürkütücü bir hal alıyordu: Yavuz Selim Caddesi, Kanuni Mahallesi, Genç Osmanlı Mahallesi, Alpaslan Türkeş Bulvarı, Muhsin Yazıcıoğlu Parkı, Şeyh Adil Devletlu Parkı, Müftülük Meydanı, Hacı Murat Caddesi, Necip Fazıl Kısakürek Bulvarı gibi…

Valilik Maraş’ta anmayı yasaklamış, İçişleri Bakanlığı da yayınladığı genelgeyle diğer şehirlerden Maraş’a gelişi de yasaklamıştı. Bu yüzden örneğin, Adana, Mersin, Kayseri, Elbistan gibi yerlerden Maraş’a hareket etmek için Cemevlerinde buluşmaya gidenler  polis ablukası ile karşılaştılar. Bir çok otobüs bağlandı ve Maraş’a gitmesi engellendi.

Bu engeli bir biçimde aşan otobüsler ise Maraş’a yakın kontrol noktalarında kimlikler de alınarak beklemeye alındı. Polis ve Jandarma işbirliği ile oluşturulan barikatlara takılanlar saatler boyu beklemek zorunda kaldılar. Geri dönüşlerine bile izin verilmedi.

Maraş’a bütün girişler 5-10 kilometre ötesinden itibaren barikatlarla kesildiği için anmaya gelenler Narlı da buluşmaya başlamışlardı. Ancak Narlı’da buluşanlara da yürüme izni verilmedi. Bu yüzden ilk açıklama Maraş merkezde yapıldı…

Polis ve jandarma Aksu köprüsü üzerinde büyük bir barikat kurmuştu. Sanki “olay” çıksın diye birileri talimat vermişti. Nitekim beklenen akşam saatlerinde Maraş-Narlı giriş merkezinde saatlerdir beklediği için sinirler iyice gerilen Alevilerin üzerine önce biber gazı sıkıldı, sonra da tazyikli su… Çıkan arbedede 6 kişi yaralandı. Dördü hastahaneye kaldırıldı…

Hava kararmaya başladığında Maraş katliamını ve anma etkinliğine yönelik yasaklamayı “haber” olarak görmeyen gazeteler ve televizyonlar, akşam saatlerinde arbede yaşanıp, yaralanmalar olunca nihayet Maraş katliamını “haber” olarak gördüler!

23 Aralık 2008, Maraş /

EN SON EKLENENLER