Hakikat Bilgisi Olarak Newroz

Reya Heq/ Hakk Yol Aleviler olarak cem olup, dar görüp, cemre durduğumuz, doğa ananın rahme, cümle varlığın niyaza durduğu zaman Newroz. Hakikat ehlinin gözlerini açıp “Ya Xızır” diyerek ayağa kalktığı. Nehaka karşı cenin nefsi müdafası olan cenk zamanı Newroz. Güneş, Ay ve Dünya’nın birbirine dar olup aşk meydanı kurduğu zaman Newroz.

Dünya halklarının bahar bayramı, Kürt halkının ise yeniden binlerce bedel verip uyanışı gerçekleştirdiği, tekrar doğum çarkında nam verdiği bayram Newroz. İkrarlı birliğin ikrar makamına Mazlumun Mansurlaştığı demdir Newroz. Ali makamın Şah-ı Merdan dilediği demlerden aşk demidir Newroz.

İstanbul da niyaz olduk Newroz meydanına çok gençti İstanbul Yenikapı meydanı, genç bir Newrozdu. Gençliğin aşk dolu ateşinin harladığı mekandı bu yıl Newroz meydanları. Kürdün, emekçinin, kadının, inançların göbek bağına sarılıp kendi göbek ismi olan özgürlüğü, tüm gürlüğüyle haykırdığı Newrozdu. Görmemek için kör, duymamak için sağır olmak lazımdı. Lakin bazıları halen kör ve sağır.

Hakk Yol Aleviler’de meydanlardaydı. Mansur’un darı, Mazlumun Çerağı ile. Coşkuyla selamladılar 72 iki millete can nuru ile sarılan Newroz meydanlarına. Tabi paslı asimilasyon cenderesinde debelenen bazı kurumlar bu sese ortak olmak istemeyerek, tarihi inkarın pençesine bıraktılar kendilerini. Bizlere Beyaz Türklüğün narasını atmak istediler. Halkımız itibar etmedi. Türkmen, Arap, Kürt, Çerkes Aleviler itibar etmedi. Sadece iktidar neması alanlar aynı hikayede teşne oldular. Takiye ile yapılan güzelleme ancak padişaha yaranmak için yapılan seramoni olur. Halk itibar etmez. Hele birde Türkiye ve Avrupa da üyelerinin %90 Kürt Alevilerden oluşan kurumlar Nevruz derse Kürdün Newroz’una o kurumlarda ki her Kürt bilsin ki kendisine bir dafık (tuzak) kurulmuş, dafıkı kuranlarında hizmet ettikleri vardır. Bu kurumlar sorgulanmalıdır. Her ortamda eleştirilmeli kendilerine çeki düzen vermeleri konusunda uyarılmalıdır.

Bir Türkmen Alevi bir Alevi kurumunda Beyaz Türklük yapılarak Nevruz denilerek ve güzelleme yapılarak konuşan biri var ise karşı çıkmalıdır. Türksün diye İktidarcı İslam dayatılıyor ise karşı çıkmalıdır. İnanç geleneğinde ısrar etmelidir. Hakk Yol Türkmen, Arap, Kürt Alevisi inancı yaşadığı geleneksel forma göre yaptığında zaten kitabi dedelerin itibarı olmaz. Oraya iktidarcı dinsel dayatmalar karşılık bulamaz. Bir Kürt Alevi bir kurumunda anadilinde dua veremiyor. Erkan yürütemiyor ise bilmelidir ki uzlaşmalı asimilasyona ortak oluyordur. Ritüellerine birbirinden ayrıdır deyip ayrıştırıyor ise, bizim Kürtçemiz, Zazacamız farklı deyip anadilinden kaçıyor ise bilesiniz ki resmi ideolojinin takiyesinin aklını uyguluyordur. Ritüeller farklı deyip Şii İktidarcı dini dayatıyor ise karşı durun ve o kurumlarda yaşamalarına müsaade etmeyin. Gerekirse sorumluluk alın çünkü yok edilmek istenen geleceğimizdir.

İnancımız ikrarlı, rızalı toplumsallığı inşa etmiştir. İnanç kimliğimiz birliğimiz. Doğduğumuz toplumsallık ise renklerimiz. En radikal demokrasi eylemi, yaşamı ve direncidir Hakk Yol Alevilik. En demokratik yurttaşlık bilincini bizlerin ruhuna nakşetmiştir. Dünya külli varlığın yurdu, külli varlık dünyanın yurttaşı. İnsan mana bilen varlık olarak küllisine karşı darda.

Yol birlik yolu, eksik bizlerin, eksiğini görüp tamam etmek ise inancımıza ve Hakk Yol Alevi milletlere borcumuzdur. Newroz / Nevruz dünya halklarına barış getirsin. Hakk Yol Aleviler tüm demokratik dinamiklerle mücadele ortağıdır. Gayemiz rıza toplumsallığıdır.

Dünyada Jeopolitik ve Jeostratejik kaymalar ve inşalar yaşanırken. Türkiye savaşa doğru isteklice  sürüklenirken barış dili ve direnci bizlerin güçlü birliği ile mümkündür. Rıza toplumsallığına ikrar vermiş Mazlum’un çerağına niyaz ile.

Reberiya Me Baweriya Meye / İnancımız Rehberimizdir.

Hakk Aynamız, Xızır Yardımcımızdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri