Kara Leke 2 Temmuz unutMADIMAKlımda!!!

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’ta Türkiye’nin yüz yıllık siyasi tarihi katliamlar ve siyasi cinayetlerle doludur. Bu katliamların büyük bir bölümünde katliamcılardan, katillerden hesap sorulmadığı gibi, olayların perde arkası devlet tarafından hiçbir zaman aralanmamış, bizzat devlet eliyle üzeri örtülmeye çalışılmıştır.
Gerici, faşist güçlerin planlı organizasyonlarından biri de, 2 Temmuz 1993’de 33 Canımızın yakılarak katledildiği Sivas-Madımak Katliamı’dır.
Diğer politik katliamlarda olduğu gibi Sivas’ta da bütün deliller yok edildi, olayın gerçek yönlendiricileri yargı karşısına çıkarılmadığı gibi, yıllarca elini kollunu sallayarak Sivas’ta gezmelerine izin verildi.
Etkinlikler öncesinde Sivas’ta bir el devreye girdi. Kentte, el altından “Müslüman kamuoyuna” başlıklı bildiriler dağıtılırken, yerel basında “Müslüman mahallesinde salyangoz satılıyor” manşetleriyle halk kışkırtılmaya başlandı. Özellikle Aydınlık Gazetesi’nde Salman Rüşdi’ye ait “Şeytan Ayetleri” kitabını yayınlatan yazar Aziz Nesin hedefteydi.
Olaylar, 2 Temmuz günü Cuma namazı sonrası başladı. 13:30 sıralarında çeşitli camilerden çıkan bin kişilik grup, Cumhuriyet karşıtı sloganlar atarak Hükümet Binası’na doğru yürüyüşe geçti. Eylemci grup, Atatürk Bulvarı ile Meydan arasında barikat oluşturan polis barikatını da yıktı. Bu arada dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in çevre illerdeki istediği askeri kuvvet bir türlü kente gelmedi.
Otel ateşe verildi, polis müdahale edemedi.
Saat 16:00 sıralarında Kültür Merkezi’nden ayrılan ve sayıları 5 bini bulan kalabalık, Aziz Nesin’in bulunduğu Madımak Oteli’ni taşlamaya başladı. Saat 18:00’e geldiğinde saldırgan grup 10 bin kişiyi aştı. Güvenlik kuvvetleri ise olayları bastırmakta yetersiz kaldı. 19:00 sıralarında Madımak Oteli’ne giren saldırganlar içeriyi ateşe verdi. “Yak yak” diyen gerici grup, “Şeriat isteriz”, “Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak”, “Sivas, Aziz Nesin’e mezar olacak” şeklinde sloganlar attı. Yangına müdahale için 19:20’de çağrılan itfaiyeye ise eylemciler izin vermedi. Bütün devlet mekanizması, bir otelin içindekilerle yakılmasını izlemekle yetindi. Yangına ancak 20:05’te müdahale edilebildi.
Madımak Oteli’nde gerçekleşen katliamda, Türkiye’nin ileri değerlerini temsil eden düşün ve yazın insanları, halk ozanları yaşamını yitirdi. Türkiye, 2 Temmuz 1993’te en karanlık günlerinden birini yaşarken, aydınların katledilmesi nedeniyle büyük bir birikimini de kaybetti.
”Şu Sivas’ın elinde sazım çalınmaz”
”Günü gelir sanma hesap sorulmaz”
”Güllerim yandı yüreğim dayanmaz”
”Bilmez misin ki türküler yanmaz”
İnsanlık düşmanı gericiliği ve ırkçılığı bir kez daha lanetliyor, yitirdiğimiz canları 29. yıl sonra aynı duygularla anıyoruz.

25/06/2022

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri