Kaza Değil Katliam!!!

Takvimler 13 Mayıs 2014′ ü gösterdiğinde Türkiye tarihinin en büyük iş cinayetlerinden Soma Katliamı yaşandı.
Soma’daki kömür madeninde, güvensiz dehlizlerde, ihmaller ile ölüme gönderilen 301 işçinin acısı yüreklerimizi yaktı. Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden tam 8 yıl geçti. Katillerin, sorumluların, göz yumanların tamamı şimdilerde elini kolunu sallayarak geziyorlar.

Unuttuk belki ama o katliamın oluş şeklini, ölenleri, yaralıları, bilirkişi raporunu ,mahkeme sürecini, o mahkemelerde işçileri savunan avukatların şu an içerde olduklarını … anımsamak gerekiyor. Çok da zor değil aslında . Araştırmak, okumak , düşünmek, yorumlamak ve gerçeklere ulaşmak.
Neler yaşandı?
Yerin 400 metre altında, saat 15.10 civarında elektrik panosundan kaynaklandığı düşünülen bir yangın çıkmıştı. Yangın, vardiya değişimi sırasında meydana gelmişti. Kömür madeninin 2 kilometrelik galerisinde çıkış kısmına yakın olan işçiler, dışarı çıkmayı başarmışlardı.
Ancak elektriklerin kesik olması sebebiyle madende bulunan asansörler çalışmamıştı. Bu sebeple yaklaşık 300 işçi, 800 metre derinlikte mahsur kalmıştı. Yangının etkisiyle maden ocağı zehirli dumanla dolmuştu.
Maden kazasında hayatını kaybeden işçilerden 17’sine yapılan otopsiler sonucu, ölüm sebeplerinin karbonmonoksit gazına bağlı zehirlenme olduğu ifade edilmişti. 17 Mayıs 2014’te, toplamda 301 kişinin hayatını kaybettiği ve içeride kimse kalmaması sebebiyle kurtarma çalışmalarının sona erdiği açıklanmıştı.
Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren dava, 11 Temmuz 2018 tarihinde görülen 22. duruşma ile sonlandı.
Davanın 11 Temmuz 2018’deki karar duruşmasında, 5 tutuklu sanığın 15 yıl ile 22 yıl 6 ay arasında değişen hapisle cezalandırılmasına, 9 sanığın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına, 37 sanığın ise beraatine karar verilmişti.
Soma Kömür İşletmeleri yönetim kurulu başkanı, genel müdürü, işletme müdürü ve yardımcısının da içlerinde bulunduğu 14 sanık hapis cezası alırken, diğer 37 sanık beraat etti. Verilen cezaları az bulan madenci yakınları bu kararı protesto etti. Sanıklara 301 kez olası kasıtla ölüme sebebiyet verme suçundan ceza istenmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, karara itiraz etti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu. 9 Şubat 2021’de tutuksuz yargılanmalarına karar verildi. Tutuklu sanık bulunmuyor.
682 dava açıldı, 194 aile henüz tazminat alamadı
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplanan soru önergesinde, facianın gerçekleştiği Soma Kömür İşletmelerine ait Eynez Maden Ocağı’nda hayatını kaybeden madenci ailelerinin açtığı maddi ve manevi tazminat sayısının 682 olduğu belirtildi.
Soru önergesine verilen cevapta, maden faciasında hayatını kaybeden madenci yakınlarının açtığı maddi ve manevi tazminat davalarında 508 icra dosyasına 309 milyon 442 bin 39 lira ödeme yapıldığı ve 194 ailenin halen yargılama sürecinin devam etmesi gerekçesiyle tazminat alamadığı belirtildi.
Bu düzen işçileri öldürüyor. Soma’da olanlar bu düzenin iktidarıyla, bürokrasisiyle, adalet sistemiyle, her şeyiyle patronları koruduğunu; bir kere daha gösterdi.
Soma’da 301 madencinin katledilmesinin üzerinden 8 yıl geçti.
Soma’da olanlar bu düzenin tepeden tırnağa işçi düşmanı olduğunun kanıtıdır.
Dönemin Başbakanı Erdoğan, yaşanan katliamı “madencinin fıtratı” olarak tanımladı. Yardımcıları, tepki gösteren madencileri tekmeledi. Yıllar süren davaların ardından tutuklu kimse kalmadı.
Dönemin başbakanı şimdi Cumhurbaşkanı.
O gün Soma sokaklarında madencileri tekmeleyen müsteşar bugün yurtdışı ataşesi.
Maden ocağının sahibi patronlar ise ellerini kollarını sallaya sallaya aramızda dolaşıyor.
İş cinayetlerinde her gün en az dört işçi yaşamını yitiriyorsa, işçilerin yaşamları güvence altına alınmıyor, patronlar işledikleri cinayetlerin hesabını vermiyorsa sorumlu bu düzendir. Sorumlu bu düzende her zaman kazanan patronlardır.

Somayı Unutmadık /Unutmayacağız

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri