Kontörlü su sayaçları köylerde!

‘Bu dere zamanında bize akıyordu. Bizim seçtiğimiz adamlar bizi satıyorlar. Bizim çoluk çocuğumuzun geleceğini sattılar. Bizim topraklarımızdan çıkan suyu bedava içmemiz gereken yerde tonuna 3,5 TL para vererek içiyoruz. Bizde bir sürü hayvan da var. Hangi birine akıllı sayaç suyunu dayandıracağız?’ 

Tüm dünyada ve özellikle Türkiye’de suyun ticari bir meta haline getirilmesinin sınırsızca uygulandığı görülüyor. Suyun ticarileşmesi büyük bir sorun iken, henüz kullanılmayan suyu peşin para ile satılması uygulamaları yıllardır kentlerde uygulanmakta. Bunun yanı sıra tarımsal sulamalarda da uygulamaya başlanan kontörlü su sayacını köylere kadar taşımış durumdalar. Edirne’nin Süloğlu ilçesine bağlı Büyükgerdelli köyü sakinleri, ‘Edirne Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı’ tarafından köylerinde uygulanmasına karar verilen kontörlü su sayaçlarına tepki gösterdiler. Köy sakinleri, akıllı su sayaçlarının kullanımının zorunlu tutulması kararına yönelik, “Köyümüzde 399 su abonesi var. Karara göre; akıllı su sayaçlarının köyümüz başta olmak üzere; Akardere, Hacıumur, Yağcılı, Sülecik, Geçkinli, Taşlısekban, Domurcalı, Keramettin ve Küküler köyleri ile birlikte 10 köyde 2 bin aboneye zorunlu tutuluyor.

Taktırmayana 2 katı fiyat

Edirne Gündem gazetesinden Uğur Akagündüz’ün yaptığı haberde, Köylüler akıllı su sayaçlarına tepkilerini göstermek amacıyla imza kampanyası düzenliyor. Köylüler, “Hayvanlarımızın ne kadar su içeceği belli olmuyor. Hafta sonu kartta su bittiğinde hayvanlara ‘su bitti, pazartesiyi bekle mi diyeceğiz? Hayvanlar için yüklü miktarda satın almak zorunda olduğumuz için yükleme yapılması gereken anda elimizde yeterli para olmayabilir. Paramız yoksa hayvanları susuz mu bırakacağız?” dediler. Süloğlu eski Kaymakamı Yusuf Cankatar’ın akıllı su sayaçlarına tepki gösteren köylüleri ziyaret ederek konuyla ilgili köylüye tepki gösterdiğini söyleyen köy sakinleri, “Kaymakam, Su Birliği Müdürü ile beraber geldi. Burada milleti tehdit ediyor; ‘Başınıza jandarma dikerim. Ben bunun ihalesini yapmışım. Mecbur takacaksınız’ diyor. Toplantıda herkes buradaydı. Herkesin sayacı var. Bu akıllı sayaçları takmanın önemi ne? Bu su, Büyükgerdelli’nin toprağından çıkan sudur” sözlerine yer verdi.

Birlik çalışanı kaymakam şoförü

Birlik çalışanları ile ilgili de iddialarda bulunan köylüler, bir çalışanın kaymakamlıkta şoför olduğunu söyleyerek, “Madem biz ödüyoruz bunun parasını, niye bu şoförü kaymakam kullanıyor? Bize hizmet getirmesi için kartlı saat mı takması gerekiyor? Su Birliği’nde çalışan kişi kaymakamın şoförü, kaymakam kullanıyor. Bu nasıl birlik” dediler. Suyun hayat olduğunu belirten köylüler, akıllı su sayacı ile köylünün bitirildiğini söyleyerek, “Bu insanlar ne yapacak? İnsanları zorla yola mı sokmaya çalışıyorlar? Hiç kimseye sormadan, halka danışmadan ihale yapmışlar. 2 bin tane akıllı su sayacını toplu alım yapmışlar. Şimdi bizi zorunlu tutuyorlar. Toplantıda muhtarların imza attığını, akıllı su sayaçlarının zorunlu olduğunu söylediler. Bizim yerimize kimse imza atamaz. Biz kesinlikle bu sistemi taktırmayacağız” ifadelerini kullandılar.

“Bizim suyumuzu bize satıyorlar”

Köylüler, “Bu dere zamanında bize akıyordu. Bizim seçtiğimiz adamlar bizi satıyorlar. Bizim çoluk çocuğumuzun geleceğini sattılar. Bizim topraklarımızdan çıkan suyu bedava içmemiz gereken yerde tonuna 3,5 TL para vererek içiyoruz. Bizde bir sürü hayvan da var. Hangi birine akıllı sayaç suyunu dayandıracağız” dediler. Süloğlu eski Kaymakamı Yusuf Cankatar ile görüşmeye giden köy muhtarlığı azası Yasin Önder, “Biz köylüyüz, her zaman cebimizde para bulunmuyor. Bana ‘Her şeye para buluyorsunuz, buna da bulacaksınız’ dedi. Ben de kendisine ‘Kaymakam Bey, biz sizin gibi 6-7 bin TL aylık almıyoruz. Biz en fazla 500-600 TL ile aylık parayla geçiniyoruz’ dedim. Bana ‘Fazla konuşuyorsun. Seni camdan aşağı atarım’ dedi” diye belirtti. Önder, “Köylere Hizmet Götürme Birliği ile ilgili şikâyetlerimizi anlatmaya kalksak akşama kadar anlatırız. İşi köylüye yaptırıyorlar, onlar maaşı alıyorlar. Çalışanlardan biri zaten kaymakam şoförü oldu. Kravat takılı, saçlar yapılı, 2-2,5 bin TL maaş ne güzel. Kaynağın temizleme ihalesini 160 bin TL’ye alan da birlik müdürünün bacanağı. Vurgun inanılmaz” dedi.

EN SON EKLENENLER