Kurban Bayramının Ardından…

Her can için; özgür ve adil bir dünya diliyorum Bayramlar neşe, huzur, sevgi, mutluluk kokmalı, birileri ortalığı masum canların kanına buluyorsa bizim gibilerin bayram anlayışına sığmaz o bayramlar.

İnsanların, kendi türü de dahil her türden canlıya uyguladığı sömürü düzeninde bayramlar bir taraf için mutluluk olurken, bu düzene karşı olanlar için zulümdür.

Hayat, her tür için, yaşamdan adaletten yana olduğunda, herkes için her gün bayram olacak. “Hangi grup en uzun süre böylesine ezilmiş, en yoğun ve yaygın biçimlerde sömürülmüştür ki hayvanlardan başka?” demiş Steven Best Tarih boyunca etinden, derisine, sütünden gücüne kadar sömürüldüler ve hala sömürülmekteler.

Küçük İstavrit şiirini bilir misiniz? Karamsarlığa kapıldığımda aklıma gelen ilk şiirdir… Sonra kuşlar, göğe bakıp maviye sarılmalar, bir de Ferdinand gelir aklıma.

Ve sıralanır ardı ardına umuda dair ne varsa…

Umut şiirleri, şarkıları dolanır dilime…Ancak bu başka bir şey, hiç bir umut, ışık yok, yok, yok… Onu sadece Ferdinand başardı. Hani üç yıl önce Rize’de tam kurban edilecek iken kaçıp denize atlayan ve üç gün yüzerek Trabzon’dan çıkan cesur dana, Ferdinand. Soruyor ya, Cemal Süreyya; “Nasıl bir his biliyor musun?” diye. ” oda çok geniş, ama sığamıyorsun. Bak kapı orada, ama çıkamıyorsun. Pencere açık, ama nefes alamıyorsun.” diyor ya, işte öyle bir ruh halindeyim boğuluyorum, içim dışım param parça.

Yılın her günü mezbahalarda katledilen canların acısı yetmezmiş gibi, bir de her yıl, bu can almanın bayramında acıyı daha yoğun yaşıyor bizim gibiler. Şimdi milyonlarca masum can hiçbir şeyden habersiz son günlerini yaşadı, bu nasıl bir bayramdır, bu nasıl bir kutlamadır ki, birileri ölmek zorunda, evet birileri…. Senin benim gibi, acıkan, susayan hisseden.., yaşam hakkı olan canlar. Ahhh…! diyorum, AHHH! , şimdi tüm o masumların ipini kesip özgürlüğe salabilsemmm… Ya da diyorum, bir masalda olsam sihirli bir değnekle uçarak gelse bir peri kurtarsa onları sömürü den, özgürce yaşasalar.

Mutlu bitse masal, mut-lu- bit-se…

Kan kokmasa yardımlar, her tür için; yaşam, adalet, özgürlük, sevgi koksa… Herkes için huzur dolu bayramlar olsa… Tür ayırmadan, her türün yaşam hakkına, sadece bayramlarda değil, her zaman saygı duyan, inançlarını, ilimin, bilimin, aklının vicdanın hamuruyla yoğurup, hayatını bu bilinçle yaşayan herkese sevgiler.

Kurban Bayramının Ardından Her can için; özgür ve adil bir dünya diliyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri