Aleviler, HDP’ye güç katmaya devam edecektir

Türkiye, resmi olarak seçim sürecine, savaşın gölgesinde ve onun yarına bırakacağı derin yaraların izleriyle girdi. 7 Haziran seçimleri öncesi devletin, AKP iktidarının, Cumhurbaşkanı şahsında başlatmış olduğu saldırılar yeni bir boyut kazandı.

“Başkanlığı verseydiniz bu kaos olmazdı” korosu ve medyasının aymazlığı, utanmazlığıyla birilikte, başkan olma hırsı ölüm haberlerine eşlik etti. Ölümleri çoğalttı. Türkiye’nin, Kürdistan’ın her bölgesinden acılı annelerin, babaların, kardeşlerin çığlıkları yükseldi.

“Bunun katili kim? Bunun sebebi kim? Şu güne kadar ‘çözüm’ diyenler neden şimdi ‘sonuna kadar savaş’ diyor.”

7 Haziran seçimlerinin milat olduğu söylendi. AKP iktidarı başta olmak üzere, başkanlık üzerinden, koltuğunu, koltuğu üzerinden yolsuzlukları, haksızlıkları, hırsızlıkları örtmek isteyen siyasal iktidar görünen odur ki; bu yolda her şeyi mubah sayıyor. Siyaset ahlakı, insani değerlerin hepsi Cumhurbaşkanı şahsında anlamsızlaştırılıyor. “Darbe yapıyorlar” derken, sivil darbeyi sağır sultan bile duyuyor, görüyor.

Seçime giderken ya da seçimi yapamama sürecine doğru evrilirken Türkiye, tüm saldırıların merkezine HDP oturtuluyor. AKP, MHP tabanına mesaj veriliyor. “Kürtlere, Devrimcilere, Alevilere… karşı en iyi ben savaşırım, en iyi ben öldürürüm” diyor. Faşist güruhu besliyor, kışkırtıyor, saldırtıyor.

MHP oyları üzerinden seçim hesapları yapıyor. AKP’nin tek başına hükümet olabilmesi için gerekli olan %3-4 oranındaki oyu ancak MHP’den alabileceğini hesaplıyor. İktidarcı “İslami” oylara, faşist oyları eklemek için savaşı derinleştiriyor. Savaş suçu işliyor.

“Koltuk sevdanız yüzünden kaç vatan evladını daha şehit vereceğiz”

AKP’nin Kürtlere, HDP’ye saldırılması, HDP oylarının düşeceği anlamına gelmiyor. HDP, Kürtlerden, hatırı sayılır miktarda, Alevilerden ve batı illerinde sol, sosyalist kesimden aldığı oylarla AKP iktidarını durdurdu.

Bugün de AKP’nin bu kesimlerden oy alması mümkün değil.

Kürtler, Şengal, Kobanê sürecinde AKP’nin gerçek yüzünü gördü. Kürt sorununun çözümündeki samimiyetsizliğinin her anına şahit oldu. Seçim öncesi Adana, Mersin, Diyarbakır bombalı saldırılara maruz kaldı. Suruç’u yaşadı. İŞID gibi katliamcı örgütlere sınırlarını sonuna kadar açan AKP iktidarı, Kürt gerilla cenazelerinin sınırdan geçişine izin vermedi. Kürdün ölüsüne bile saygısının olmadığını ortaya koydu. Her yer savaş alanına çevrildi. Yeni bir seçime giderken, gidemezken AKP iktidarı Kürtler için gözyaşından, katliamdan başka bir seçenek sunmuyor.

Aleviler açısından da AKP inkâr, asimilasyon ve katliam demek. İktidara geldiği günden beri, başta Tayyip Erdoğan olmak üzere, AKP tarafından hakaretlere, saldırılara maruz kaldı. Cemevlerine “Cümbüş evi”, “Ucube” dendi. İstanbul Belediye başkanlığı döneminde Karaca Ahmet Dergâhı dozerlerle yıkılmak istendi. Alevilere “Dinsiz”, “Alisiz Aleviler”, “Ateistler”, “Din düşmanları” dendi. 2004 yılından buna AİHM tarafından Aleviler lehine verilmiş onlarca karar uygulanmadı. Halen de uygulanması için tek bir adım atılmış değil. Davutoğlu’nun derin stratejisi Osmanlının kapıkulları hikayesi etrafında güzellemelerden öteye gitmeyeceği biliniyor. Kısacası Aleviler kapıkullarını da AKP iktidarını da tanıyor.
Türkiye’de ilk kez Aleviler kendi adlarına ve kurumlarını temsilen meclise HDP ile girdiler. Aleviler açısından tarihi bir dönüm noktası yakalandı. Bu durumun gelişerek devam edeceği aşikârdır.

Yine, sol ve sosyalist kesim Kürt Özgürlük Hareketinin etrafında her gün daha çok kenetlenmektedir. 7 Haziran öncesinde HDP’ye yönelik eleştirileri olan kesimlerde artık HDP ile birlikte hareket etmektedir. Temsilcilerini meclise gönderme fırsatını HDP çatısı altındaki birliktelikle yakalamışlardır.

Kısacası; HDP tüm kesimlerin sesi olduğunu seçimlerden önce söylemiştir. 7 Haziran seçimleri sonrası bunu duruşuyla ispatlamıştır. Sözünde durmuş, seçmenine hayal kırıklığı yaşatmamış, aksine güven vermiştir. Türkiye siyasetinde toplumsal özgüveni artırmıştır. Bu anlamda HDP, demokratik bir yarış çerçevesinde yapılacak seçimden daha güçlü çıkacaktır.
Aleviler de bu seçimde HDP’nin gücüne güç katmaya devam edecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Yazarın diğer makaleleri