Sürgü’de Alevi aile tahrik etmiş!

Savcı, Sürgü’de linç edilme girişimine maruz kalan Alevi aile üyelerine “tahrik”ten 14 yıla varan, davulcuya ise 10 yıla varan hapis istedi.

Temmuz ayında Malatya’nın Sürgü beldesinde Kürt, Alevi Evli ailesi ile ramazan davulcusu arasında kavgayla başlayıp linç girişimine kadar varan olaylarla ilgili iddianame hazırlandı.

Vatan gazetesinin haberine göre, Doğanşehir Cumhuriyet Savcısı Ahmet Aydın, Evli ailesinden iki kişinin “var olan veya varsayılan suç örgütlerinin korkutucu gücüyle” güruhu tahrik ettiği kanaatine vardı.

Savcı Aydın, davulcu Mustafa Evşi’nin “suç işlemeye tahrik, mala zarar verme, basit yaralama ve zincirleme hakaret” suçlarını, Alevi ailenin haksız tahriki altında işlediğini savundu. Bu yüzden Evşi’nin cezasından indirim yapılmasını istedi; ceza 4.5 ay ila 10 yıl arasında olacak.

Aile üyelerine 14 yıla varan hapis
Savcı Aydın, Servet Evli hakkında davulcu Evşi’ye vurduğu gerekçesiyle basit yaralama, davulcuya alenen hakaret ve tehdit, evin önündeki kalabalığa yönelik sözleri nedeniyle de “var olan veya varsayılan suç örgütlerinin korkutucu gücünden yararlanarak zincirleme tehditte bulunmak” suçlarından 3,5 yıldan 14 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi.

Leyla Evli’ye de “var olan veya varsayılan suç örgütlerinin korkutucu gücünden yararlanarak zincirleme tehditte bulunmak” suçundan 2.5 yıldan 8.5 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

Evin önündeki gruba da indirim
Evli ailesini linç etmek üzere evin önünde toplanan ve evi taşlayarak aileye hakaret eden kalabalıktaki 48 kişiye de mala zarar verme, basit yaralama ve hakaret suçlarından dava açan savcı, bu kalabalığın da Evli ailesinin tahriki sonucu bu suçu işlediğini ileri sürdü. Savcı Aydın bu yüzden 48 şüpheliye haksız tahrik indirimi yapılırak 3 aydan 6.5 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz Temmuz ayında Malatya ‘nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü beldesinde yaşayan Evli ailesi fertleri oruç tutmadıkları halde evlerinin önünde ısrarla davul çalan Mustafa Evşi’yi burada davul çalmaması konusunda uyardı.

Beldede olay duyulunca 50 -60 kişilik grup, Kürt ve Alevi olan Evli Ailesi’nin evinin önünde toplandı ve tekbir getiren grup evi taşlamaya başladı. Evin yanındaki ahır ateşe verilirken, yaklaşık iki saat süren olaylar, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu son buldu.

(bianet)

EN SON EKLENENLER