‘Neşet Ertaş Alevidir, Cemevinden yolcu edilmeli’

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği, yaşamını yitiren halk ozanı Neşet Ertaş’ın Neşet Alevi anne-babadan doğup Alevi olarak yaşamını sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Neşet Ertaş’ın yolculuğunun bir Cemevinden kendi inancına uygun bir şekilde yapılması gerekir” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği , “Büyük üstat Halk ozanı Neşet Alevi Anne-Babadan doğup Alevi olarak yaşamını sürdürmüştür” diye belirtti.

Açıklamada Ertaş’ın, “halkın arasında halk ile mihman olup resmi uygulamaları hazetmediği” belirtilerek şu hatırlatma yapıldı: “Devlet Sanatçılığı ünvanını; ‘Ben halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdatlarımız adına aldım’ diyerek geri çevirmiştir.”

Büyük üstadın bügün “hakka yürüdüğünü” ifade eden dernek, “Halk ozanımız Neşet Ertaş’ın cenaze törenine ilişkin tartışmaların yaşandığını üzülerek görmekteyiz. Neşet Ertaş Alevidir. Alevi olarak yaşamıştır. Neşet Ertaş’ın yolculuğunun bir Cemevinden kendi inancına uygun bir şekilde yapılması gerekir” dedi.

Açıklamada, “Askerde öldürülen şehit olan Alevi canlarımızın cenazelerinin Cemevlerinden Camilere götürülmesi gibi saygısızca bir uygulama Neşet Ertaş için en başından yapılmaktadır. Alevileri yaşamları boyunca baskılarla zorla asimilasyonlara tabi tutan Devlet, aynı asimilasyonu öldükten sonrada devam ettiriyor. Dirimizede ölümüzede asimilasyon uygulanıyor. Büyük üstadımız, halk ozanımız Neşet Ertaş’ın yolu ışık, devri daim olsun” ifadeleri kullanıldı.

EN SON EKLENENLER