Tahtacı Alevilerinin Yaşamı Sergilendi

 

Ege ve Akdeniz bölgelerinde ormanlık alanlarda yaşayan ve geçimlerini ağaç işçiliğiyle sağlayan Tahtacı Aleviler kullandığı eşyalar görücüye çıktı.
Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Evrenseki beldesinde sergilenen tahtacıların çalışma şartları, giyim, kuşam ve görenekleri Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşayan Alevilerin yerleşik hayata geçişlerinde yaşadıkları zorluklar hakkında bilgi veriyor.

Evrenseki Kültür Evi Müdürü Rukiye Barut, kültür evinde açtıkları serginin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Aleviliği benimseyen tahtacıların bölgede Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Antalya’nın Elmalı, Korkuteli, Manavgat ve Finike ilçeleri ile Denizli, Isparta, Burdur, Aydın, İzmir, Balıkesir, Çorum, Tokat ve Çanakkale’de yaşadıklarını belirten Barut, açtıkları sergi ile unutulmaya yüz tutmuş değerleri gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.
Sergiyle Manavgat’ın Evrenseki beldesi İncirlipınar Mahallesi Ağaçeri tahtacılarının yerleşik hayata geçişte bıraktıkları kültürel mirasın toplumsal birliktelik ve kardeşliğe örnek olduğunu belirten  Barut, ‘ Ağaç işçiliğinde kadın – erkek birlikte çalışırlar. Kadına çok değer verirler. Günümüzde ağaç işçiliğinden vazgeçerek ziraat, tarım, meyvecilik, sebzecilik, küçük esnaflık ve memuriyete yönelmişlerdir. Bölgemizdeki kültürel mirası gözümüz gibi koruyacağız.’ diye konuştu
.

EN SON EKLENENLER