Demirtaş: Bize bir daha Sivas’ı, Çorum’u, Gazi’yi yaşatamayacaklar

aleviler_zurih2İsviçre’nin Zürih kentinde düzenlenen 5. Alevi Kültür Şölenine katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Şimdi Kürtler ve Aleviler için ‘İşte bunlar boyun eğmeyen haksızlık karşısında direnen haklardır’ diyorlar. Şimdi bize düşen bu mücadeleyi taçlandırmaktır. Sivas’ı, Çorum’u, Gazi’yi  artık bize yaşatamayacaklar” dedi. 

İsviçre’nin Zürih kentine bağlı Dietikom’da Demokratik Alevi Federasyonu tarafından 5. Alevi Kültür Şöleni düzenlendi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı şölenin yapıldığı sahneye, 9 Ocak günü Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile  Mazlum Doğan, Zilan ve Pir Seyid Rıza’nında resimlerinden oluşan pankartlar asıldı. 

Şölen, saygı duruşu ardından FEDA Pirler Kurulu Başkanı Pir Rıza Yağmur’un konuşmasıyla başladı. Yağmur, Dersim, Sivas, Gazi, Roboski ve Paris’te yapılan katliamı kınayarak, “Kürt ve Alevi birliğinin sağlanmasının düşmana en büyük cevap olacağını” ifade etti.

Daha sonra FEDA başkanı Ali Köylüce konuştu. Köylüce, CHP’nin Kürtlere karşı ırkçı söylemlerine dikkat çekere, “Onur Öymen’in Deniz Baykal’in Birgül Ayman Güler’in tavrı 1930’larda devletin dayattığı tavırdır. Kürtler bu ülkenin kurucu temel unsuru olmasına rağmen bu zihniyetin gözünde Kürtlerin tek bir hakkı vardır. Köle olmak, eziyet görmektir.  Aleviler artık bu zihniyete prim vermemelidir” dedi. 

Köylüce ardından BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş bir konuşma yaptı. Demirtaş konuşmasına, ” Bugün kendi topraklarından binlerce kilometre uzakta sürgünde yaşayıp, hiçbir zaman mücadele yolunda geri adım atmayan sizler benim için, mücadele için ve BDP için büyük bir moraldir. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” sözleriyle başladı. 

aleviler_zurih“Kendi anavatanında bu kadar aşağılamış, diliyle, kültürüyle, ırkıyla, mezarıyla yok sayılmış başka bir halk daha yoktur” diyen Demirtaş, haksızlığa karşı her koşul altında direnmek gerektiğini söyledi. 

“Haksızlık karşısında boyun eğersek onursuzlaşırız. Daha sonra neden bize ait olanı almadık neden mücadele etmedik demek bir anlam ifade etmez. Seyid Rıza, Kemal Pir, Mazlum Doğan, Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya; Bunlar haksızlık karşısında boyun eğmeyen onurlu direnişçilerdir. Onların bıraktıkları değerler şimdi bizi burada bir araya getiriyor. Korkunun iliklere kadar işlediği dönemlerde onlar haksızlık karşısında hiç bir zaman geri adım atmadılar.”

 Sözlerine, “Eğer kimliğimiz için, inancımız için mücadele etmeseydik yeryüzünde lanetli bir halk olurduk” ifadeleriyle devam eden Demirtaş, “Şimdi Kürtler ve Aleviler için ‘İşte bunlar boyun eğmeyen haksızlık karşısında direnen haklardır’ diyorlar. Şimdi bize düşen ise bu mücadeleyi taçlandırmaktır. Sivas’ı, Çorum’u, Gaziy’i  artık bize yaşatamayacaklar” diye konuştu. 

Alevilerin acısını hissetmeden asla özgür olunamayacağını belirten Sellahattin Demirtaş, “Ben bir Kürt milliyetçisi değilim. Hiç bir zaman Kürt olduğum için kendimi diğer halklardan üstün görmedim ama ben Kürt olduğum için hiç bir zaman  utanmadım ve Kürtlerin bu onur mücadelelerinden onur duydum” dedi.

Demirtaş ardından konuşan AABK Başkanı Turgut Öker ise sözlerine “Acılarımızı sevinçlerimizi birleştirmediğimiz sürece barışa yaklaşmak zor” diyerek başladı.  Öker, “Devrimci birliği olarak oluşturduğumuz birlik bugün sizlerle daha büyük. Dersim’de  Sivas’ta Gazi’de Roboski’de son olarak da Paris’te yaşanan katliamlarda her zaman  birlik olduk. Yıllardır örnek aldığımız İbrahim Kaypakkaya, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan’ın vermiş oldukları mücadele izlerinden yürüyüp  bu mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz. Asla katliamı yapanları mutlu edecek bir şey yapmayacağız. Onlara birlikte olduğumuzu göstererek en büyük cevabı bizler vereceğiz” dedi.

Ozan Cömert, Gurup Munzur, Pınar Yıldız, Tolga Sağ, Yılmaz Çelik, Ozan Ali Sizer  konuşma aralarında türküleriyle şölene eşlik ettiler. 

Dersim Katliamı 1937-1938,  2 Temmuz 1983 Sivas Katliamı, 12 Mart 1995 Gazi Mahallesi ve 9 Ocak Paris Katliamlarını  konu eden bir sinevizyon gösterisi yapıldı. 

Şölende Demirtaş ve Pir Yağmur, gençlik turnuvasında hak kazanan gençlere ödüllerini verdi. 

Şölende sık sık ” Şehit Namırın” “Kürdistan faşizme mezar olacak” “Yaşasın hakların kardeşliği” sloganları atıldı.

EN SON EKLENENLER