Aleviler: İbadet yerimiz cemevi

alevi-mitingAlevi örgütleri, “Bizim ibadet yerimiz bin yıldır cemevidir. Bir başbakanın bu konuda fikir yürütmeye, tanım yapmaya, kural, kaide belirlemeye hakkı yoktur. Başbakan bu tutumu ile açıkça hak ihlali yapmaktadır” dedi.

 Alevi örgütleri, BaşbakanRecep Tayyip Erdoğan’ın parti örgütü ve milletvekilleri ile bir araya geldiği toplantıdasöylediği “Aleviler de bizim gibi Müslümandır.Kültürel mekânlar ile ibadet yerleri karıştırılmasın” sözlerine sert tepki göstererek“Bizim ibadet yerimiz bin yıldır cemevidir. Bir başbakanın bu konuda fikir yürütmeye, tanım yapmaya, kural, kaide belirlemeye hakkı yoktur. Başbakan bu tutumu ile açıkça hak ihlali yapmaktadır” dedi.

Erdoğan’ın “İslamda ibadet yeri camidir. Cemevleri kültürelmekânlardır” sözleri Alevi derneklerinden tepki çekti. Aleviler, cemevleri konusunda 16. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bir dava açıldığını ve mahkemenin “Cemevleri ibadethanedir. İbadethane olup olmadığını konusunda değerlendirme yapılamaz, o inanca sahip kimseler dışında kimsenin değerlendirme yapma yetkisi yoktur. Laik devlette kısıtlama olamaz” kararı verdiğini anımsattı. Alevi temsilcileri şu değerlendirmelerde bulundu:

– Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel:Başbakan Alevilerle ilgili bu düşüncesini bıkmadan, usanmadan söylüyor. Bizim ibadet yerlerimiz bin yıldır cemevidir. Başbakan halkın dinine, ibadetine, inancına karışamaz. Hakkı da yoktur. Bu açıklamayı özellikle başbakanın yapması ayıptır.

– Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül:AKP’li bir milletvekilinin “Devletin cemevlerini ibadet yeri olarak tanımasını” istemesi üzerine Başbakan akıllara ziyan bir ifadede bulunuyor. Alevilik insanlık kültürü içinde yer alan bir inançtır. Nasıl ki İslamın temel ibadeti namaz, ibadethanesi cami ise Alevilerin de temel ibadeti cem, ibadethanesi de cemevidir.

– Cem Vakfı Genel Müdürü Hıdır Akbayır: Sayın Başbakan “İslamın yeri camidir, Aleviler de camiye gelsin” diyor. Başbakan da bilmiyor değil. Hep yansımalar inkâr noktasında birleşiyor. “İslamın ibadet yeri camidir” diye bir kaynak yok. Çünkü İslamın kitabı Kuranıkerim’dir ve orada “İbadet yeri mescittir” diye geçiyor. “İslamda mescit camidir” demek yanlış. Mescit secde edilen yerdir. Hz. Peygamber’in inşaatında kendisinin de yer aldığı Mescidi Ne-bevi peygamberin yeni bir dini, İslamiyeti tebliğ ettiği yerdir. Burada toplantılar yapılıyor, açlar doyuruluyor. Müslüman olan ya da olmayan heyetler kabul ediliyor. Topyekûn baktığımızda mescit ibadet yeridir. Cemevleri de bir mescittir. 25 milyonun inancını yok sayan, demokrasiden bahsedemez.

– Alevi Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım: İktidar Alevi sorunlarının çözümünde en küçük adım atmadığı gibi aksine ötekileştirici bir tavır içindedir. Açıkça Alevilerle kendisini husumet noktasına getirmiş bir iktidar var. Ben Tayyip Erdoğan ile aynı inanca sahip değilim ki onun ibadet yerini, kaç vakit namaz kılacağının kararını vereyim. Onun için kendisinin de Alevi toplumunun inanç merkezi hakkında karar verme yetkisi yoktur. Alevi toplumunun ibadet yeri cemevleri, ibadeti cemdir.

– Karacaahmet Sultan Dergâhı Dernek Başkanı Muharrem Ercan:Bizim ibadet yerimiz cemevidir ve bunu herkes böyle bilmelidir. Cami, Sünni İslam anlayışına aittir. Madem cemevleri ibadet yeri değil de neden milletvekilleri, bakanlar ve hatta cumhurbaşkanları cemevlerine gidiyor. Artık bu tartışmalardan vazgeçilmeli ve Alevilerin temel talepleri arasında yer alan cemevlerinin ibadethane olarak yasaya girmesi için adım atılmalı.

– Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez: Başbakan bir kez daha Alevilere dönük nefretini kamuoyuyla paylaştı. Biz Aleviler daha dün hangi miting meydanlarında hedef gösterildiğimizi unutmadık. Dün meydanlarda hedef gösterenler bu icraatlarına yenilerini ekleyerek sürdürüyor. Ancak artık şaşmasak da, yine de üzüntüyle görüyoruz ki yüreklerin kulakları sağır.

Cumhuriyet-Mehmet Menekşe,Serkan Yıldız

EN SON EKLENENLER