Hamburg’da HAK-EVİ Dergahı Açıldı!

HAK-EVİ DERGAHI AÇILIŞI ve  DERSİM VE KERBELA KATLİYAMLARINI ANMASI

FEDA- Avrupa  Demokratik Alevi federasyonu’na bağlı , HAK-EVİ DERGAHI  (HAMBURG ve ÇEVRESİ ALEVİ KÜLTÜR EVİ) yeni binasının açılışını , yüzlerce alevinin katıldığı kitlesel  bir törenle   16 .11.2014  tarihinde gerçekleştirdi.

1995 yılında ,kurulan HAK-EVİ Dergahı  bu güne kadar değişik adreslerde alevi inancına ve toplumuna hizmet vermiştir.

Açılış programında ,DERSİM katliyamı ve Kerbela Şehitlerinin  anması   gerçekleştirilmiştir.

Program ,Pir Mustafa Mısırın açılış gulbangı ve delili  uyandırmasından sonra ,alevi inaç felsefesi ve tarihsel  yaşanmışlıkların anlatıldığı , Kerbeladan ,Dersime  uzanan  katliamlar tarihine ilişkin konuşması ardından,Dergah yönetim kurulu ve açılışta hizmet ve katkı sunan ların sahneye davet edilmesiyle devam etti

Yönetim kurulu adına söz alan  HAK-EVİ Başkanı VELİ KAYA  ,yapılan çalışmalar hakkında bilgi  vererek ,tüm alevi canlardan bundan sonraki çalışmalara aktif katılmalarını ve katkı sunmalarını isteyerek ,bundan sonraki süreçde  Dergah bünyesinde yeni çalışmaların başlatılacağını belirtti.

Sanatcı Hüseyin Güneşin  okuduğu Kürtce- Dımılki ,Türkce deyişlerden sonra,

FEDA Eş başkanı ALİ KÖYLÜCE  ,Federasyonun çalışmaları hakkında bilgilendirme yaparak 20 yılı aşkın süre boyunca çalışmalar yürüten FEDA nın alevilere dayatılan inkar ve asimilasyon politikalarını önemli oranda boşa çıkardığını, bu mücadeleyi verirken demokratik Kürt hareketinin gücünden ve verdiği mücadelenin açtığı  ortamdan  tüm mazlumlar ve T.C nin politikalarından madur olan kesimlerin başında gelen alevilerin yararlandığnı ve olumlu bir seyir izleyen bir örgütlenme sürecinin yaşandığını belirterek;

‘’Tüm bunlara rağmen ,başta CEM vakfı başkanı İzzettin DOĞAN hoca efendi ve şürekasının ,CAMİ- CEMEVİ, projesi,Alevilerin diyanet içinde ALEVİ,İSLAM projesine integre  politikası gibi devletin alevi açılımı adı altında yürüttüğü sinsi asimilasyona karşı ,kararlı mücadelemizi tüm demokratik alevi  hareketi ile birlikte sürdüreceğiz.

Demokrasi güçlerinin yürüttüğü ,demokratik,özgürlükçü,eşitlikçi politikaların yanında yer alarak   ,haklarımıza kavuşacağımıza inanıyoruz.

Bu gün  Kerbela Katliyamının,1375 ci yılında Şah-ı şehidi Kerbela İmam HÜSEYİN’i ve Dersim Katliyamının  77 ci yılında ,Pir Seyit Rıza şahsında tüm kerbela ve dersim şehitlerini saygıyla anıyoruz diyerek ,kurumlara ve mücadeleye sahip çıkarak  ,KOBANİ,ŞENGAL gibi  günümüzde yaratılmak istenen kerbelalara karşı mücadele ederek ,zalimlerden hesap sorabiliriz dedi.’’

Demokratik Kürt Toplum merkezi  eşbaşkanı,DİDİF  yönetim kurulu,YXK hamburg temsilciliği adına konuşma mesajlarından sonra ;

 FEDA Y.K Üyesi ,Dr. YAŞAR ÖZLER ,dersim katliyamı hakkında geniş bir sunum yaparak  o dönemde yapılan ve  yaşanılanları anlatarak, bunun hesabının bugün dersimim dağlarında verilen mücadele ile sorulmakta olduğunu belirtti.

Pir Mustafa Mısırın Aşure gulbangı okuması ardından ,Aşureler dağıtıldı. Yerel sanatçıların müzik dinletisinden sonra sahne alan sanatci ŞENER YILDIZ ve arkadaşları okuduğu deyişler eşliğinde canlar semaha durdular.

1995 yılında ,kurulan HAK-EVİ Dergahı  bu güne kadar değişik adreslerde alevi inancına ve toplumuna hizmet vermiştir.

 

EN SON EKLENENLER