Alevi Federasyonlarından Ortak Açıklama Açıklaması

Alevi- Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonunca  gercekleşen ortak açıklamada,  Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Alevi toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarının titizlikle izlendiği, Alevi inancının ve eşit yurttaşlık taleplerinin çözüme kavuşturulması taraftarı ve sorunun muhatabı olunduğu açıklandı .

Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Rıza Eroğlu ve Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Remzi Akbulut’un ortak imzasıyla gercekleşen yazılı açıklamada, memlekette  hak, adalet ve toplumsal barış sorunlarının devam ettiği açıklandı .

Alevi toplumunun inancı Aleviliğin inkar edildiği, yasal haklardan yoksun bırakıldığı ve zorla asimile edilmeye çalışıldığı ileri sürülen açıklamada, “Hükümetler, özellikle 12 senelik AKP- AK Parti iktidarı, Alevi inancımızı kendilerine göre dizayn etmeye çabalıyorlar. Sorunun çözümü için Alevi toplumu ve temsil kurumları ile müzakere yapılmıyor, çözüm teklifleri geliştirilmiyor. Avrupa insan haklarının verdiği kararlar uygulanmaya konulmuyor” görüşü savunuldu.

Alevileri tedirgin eden durumunun kamusal alanlara yönelik uygulamalara ağırlık verildiği öne sürülen  açıklamada, şunlar kaydedildi:

” AKP- AK Parti iktidarı döneminde yapılan  7 Alevi çalıştayı sonucunda, Alevi sorununu çözmek için hiçbir çözüm üretilemedi. Sorunlar, müzakereler ve sorunun muhatapları ile çözülür. Hükümet bunun tersini yapmakda . Alevi toplumunu ve temsili kurum ve kuruluşlarını muhatap almıyor. Aleviler olmadan Alevilik olumsuzlukları çözülemez. Alevi toplumu ve temsilci üç federasyonumuz Alevi-Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu ve Alevi Vakıflar Federasyonu olarak hükümetin ve özellikle Sayın Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Alevi toplumunun sorunlarına yönelik açıklamalarını titizlikle izlemekteyiz. Alevi inancımızın ve eşit yurttaşlık taleplerimizin çözüme kavuşması taraftarıyız, sorunun muhatabıyız. Bu gücü ve ikrarı toplumumuzdan, inancımızdan ve temsiliyetimizden alıyoruz.”

Başbakan Davutoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in Alevi temsilcileriyle gün içerisinde  bir görüşme yapacağının yeni öğrenildiği bildirilen açıklamada, “Biz, Alevi temsilcileri olan 3 federasyonun bu mevzuda bir haberi yoktur. Hangi Alevi temsilcileri ile görüşüldüğünü biz de merak ediyoruz. Çözümün adresi bellidir, biz muhataplar olarak hazırız. Problem , Alevi toplumu ve kurumları muhatap alınarak tüm siyasal partileri ve dinamikleri ortaklaştırarak, güvene dayalı, şeffaf ve politik çıkarlar gözetilmeden yapılmalıdır. Biz buna hazırız” ifadesine yer verildi.

EN SON EKLENENLER